BKM – Bündner Kunstmuseum Chur by Barozzi / Veiga

Bündner Kunstmuseum

Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges

The extension of the Villa Planta, which will accommodate the Bündner Kunstmuseum, is an exercise of integration within an urban ensemble. Despite the stringent limitations of the plot, the design strives to minimize its exterior volume by inverting the program’s logical order. Hence, a new public space is generated that incorporates the garden that surrounds the Villa and is integrated with the gardens of the nearby buildings.

Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges

This programmatic reversal consists of situating the exhibition spaces below ground level, in such a way that the emerging volume, above street level, contains only the public access spaces. The volume’s reduced footprint makes it possible to extend the existing garden and improves the cohesion of the ensemble.

Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges

The extension is understood as an autonomous building, independent from the historical building, even though the design’s main efforts are aimed at reinterpreting those concepts that allow an architectural dialogue to be established between the two buildings in a clear and coherent relationship that is a continuum between the Villa Planta and its extension.

Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges

This dialogue between the new and the old buildings is based upon the equilibrium that exists between their classical structures, a clear reference to the Palladian influence in Villa Planta, and to its ornamentation. As for their spatial organization, both buildings present a central symmetrical plan and both use geometry as a tool for cohesion.

Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges

In the extension, this classical configuration also makes it possible to simplify the structural system and to organize the exhibition halls on the lower levels. As for the ornamentation system, the Villa Planta’s ornaments speak of the Oriental influences of its origins, while in the extension, the compositional system of the facades reinforces its expressivity and autonomy with respect to the Villa.

Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges

Each building displays its own identity, based on common principles (structure and ornament), to reinforce the idea of a whole. The process of the purging of superfluous elements which began with the designs for Piloña and Lausanne reaches a point of maturity in the Bündner Museum. Here, the design strips
away everything that is not structure, construction and programmatic division, all united in a single whole. Source by Barozzi / Veiga.

Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges
  • Location: Chur, Switzerland
  • Architects: Barozzi / Veiga
  • Principal: Fabrizio Barozzi , Alberto Veiga
  • Project Leader: Katrin Baumgarten
  • Project Team: Paola Calcavecchia, Shin Hye Kwang, Maria Eleonora Maccari, Anna Mallen,Verena Recla, Laura Rodriguez, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre, Cecilia Vielba
  • Local architect: Schwander & Sutter Architekten
  • Project Manager: Walter Dietsche Baumanagement AG
  • Landscape Architect: Paolo Bürgi Landschaftsarchitekt
  • Structural Engineer: Ingenieurbüro Flütsch
  • Services Engineers: Waldhauser Haustechnik AG, Brüniger + Co. AG, Niedermann Planung GmbH
  • Façade consultant: x-made SLP
  • Lighting consultant: MichaelJosefHeusi GmbH
  • Museum expert: BOGNER.CC – die museumsplaner
  • Building physics: Kuster + Partner AG
  • Security consultant: Mullis+Cavegn AG
  • Fire protection consultant: Balzer Ingenieure AG
  • Door consultant: Brütsch Elektronik AG
  • Signage: Weiersmüller Bosshard Grüninger WBG | AG
  • Client: Hochbauamt Kanton Graubünden
  • Net floor area: 4,000 m2
  • Year: 2016
  • Photographs: Simon Menges, Courtesy of Barozzi / Veiga
Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges
Bündner Kunstmuseum
Photo © Simon Menges
Bündner Kunstmuseum
Site Plan
Bündner Kunstmuseum
Level -1 Floor Plan
Bündner Kunstmuseum
Level 00 Floor Plan
Bündner Kunstmuseum
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *