DSSI Elementary School Renovation by Daniel Valle Architects

DSSI Elementary School

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

The project, of DSSI Elementary School interior renovation project for the 1st and 2nd grades classrooms, focuses on three main strategies to address the school’s requirements:

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

1. Maximize space. The space was not properly used since the corridor that connects the main door with the other floors was only used sporadically.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

2. Equal size. The two classrooms were very different in form and size due to the plan’s layout. The target was to propose a new configuration that gives equal spaces for both.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

3. Sharing activities. The new school’s philosophy has to do with sharing spaces to study and providing diverse number of possibilities to educators to perform new pedagogical practices. The two rooms in the existing condition were duplicating spaces for playing, studying, meeting, sharing, etc.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

Sharing spaces and common areas to study can be problematic when other activities or people passing by overlap. Therefore, the design proposed a system that allows both: the possibility to share a common area that at the same time can give certain privacy from others.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

The most significant feature of the new proposal is that the two classrooms are separated by an “exterior” space which is the sharing area. This space is not related to the core of the classroom but, at some times, it becomes part of it.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

A system of rotational walls will allow this reconfiguration of the space from a smaller concentration-like classroom to a bigger playful-like classroom.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

The classroom’s walls will be storage as well. This will free the main space in the classrooms from obstacles.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun

The wall is opaque until 1,7m height and glass on the upper part so that we can perceive that we are in a larger space while bringing more natural light to the core of the room. Source by Daniel Valle Architects.

DSSI Elementary School
Photo © Lee Namsun
  • Location: Seoul, South Korea
  • Architect: Daniel Valle Architects
  • Project Team: Daniel Valle, Jiwon Hur, Sunmin Lee, Irene R Vara, Iago Blanco
  • Size: 150 m2
  • Year: 2016
  • Photographs: Lee Namsun
DSSI Elementary School
Level 01 Floor Plan
DSSI Elementary School
Level 02 Floor Plan
DSSI Elementary School
Concept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *