Emigration House by Steven Christensen Architecture

Emigration House

Emigration House
Image © Steven Christensen Architecture

The form of this home twists and contorts as it reaches up its hillside site to sneak views toward the mountains and valley beyond. As one moves from the home’s public street approach toward its private backyard, this closed prismatic solid begins to unfold into an assembly of immaterial planes.

Emigration House
Image © Steven Christensen Architecture

This project addresses an unusual site constraint, where the best view is over your shoulder. This 6.8 acre Emigration Canyon site, located on the overland carriage route shared by prominent migrants from the Donner Party to the Mormon Pioneers, sits partially atop a prominent ridge that offers spectacular views of surrounding peaks and the city lights below.

Emigration House
Image © Steven Christensen Architecture

Like many sites with expansive views, this site is prominently visible, and although the platted building pad sits squarely atop the ridge, placement of a home there would substantially disrupt existing mountain silhouettes. This design seeks to preserve the natural character of the canyon and avoid the ‘cherry on top of the sundae’ site strategy dictated by the plat.

Emigration House
Image © Steven Christensen Architecture

Oriented on the back side of the knoll, and humble in scale by neighborhood standards, the house stands discreetly away from the street and hugs tightly to the topography. Rather than cascading down the primary slope toward a view of other houses, the form reaches upward, climbing toward the tiny part of the site where it can sneak a peek at the city below without obstructing ridge views from afar.

Emigration House
Image © Steven Christensen Architecture

Meanwhile, the broad south side of the home opens up toward Dale Benchmark and Perkins Peak: 90 degrees of protected mountain views. Strategic site placement and a binary approach to glazing ensure that this house in a highly developed canyon will have no man-made objects in sight, except for the view it frames toward the Salt Lake Valley through the canyon mouth below.

Emigration House
Model

Our design for the home was motivated by an interest in the manipulation of vernacular roof forms, a current preoccupation of our practice that has spanned across several recent projects. We began with a simple rectangular bar scheme, bending it into an elongated ‘Z’ in both plan and section in order to adhere to the slope of the site and direct the view upon entry toward Dale Benchmark and Perkins Peak.

Emigration House
Diagram

This simple manipulation to the plan is registered by a series of contortions within the project’s gable roof, transforming its recognizable form into a distorted and faceted topography. This roof form extends down the north side of the house, shielding it from winter cold and undesirable views toward neighboring homes, while cantilevering over the south elevation to invite in winter sun and unspoiled mountain views.

Emigration House
Exploded axonometric

As one moves from the home’s public street view toward its private backyard, the form’s legibility as a closed prismatic solid begins to unfold into an architecture of immaterial planes. Source and images, Courtesy of Steven Christensen Architecture.

Emigration House
Site Plan
Emigration House
Level 01 Floor Plan
Emigration House
Level 02 Floor Plan
Emigration House
Sections
Emigration House
Elevation
Emigration House
Elevation
Emigration House
Elevation
Emigration House
Model
Emigration House
Model

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *