White Clouds by Poggi & More architecture

White Clouds
White Clouds
Photo © Javier Callejas

A new social housing project in Saintes has totally reinvented what living together means. A seemingly inhabited cloud effortlessly signals the entrance to a recently rehabilitated working-class neighbourhood, known as ‘Les Boiffiers’, dating back to the 1970s.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

Landscape and architectural design come together in meaningful harmony, showcasing the new development. The building is positioned in such a way as to respect the site’s quality, rather than merely colonise the given space.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

A sense of depth has been created, structured by footpaths and enticing visual perspectives, with the landscape slipping effortlessly in and around the architectural volumes, offering multiple orientations for the apartments, all of which are secluded, standing well back from the road and enjoying open vistas over the surrounding spaces.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

The harmonious association of setting and architecture makes way for a design which, rather than closing in on itself and looking inwards, opens out to embrace the neighbourhood as a whole, while still providing protection from direct line of sight and noise thanks to its perforated cladding.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

This building functions as a pivotal point and its strategic position means that the eye at once perceives it in its entirety. It has no main façade, and no front or back.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

The three volumes which compose it are compact and the amply proportioned exterior private spaces are grafted onto them in accordance with their internal spatial arrangement and specific needs, playfully disturbing the line of the building’s façades.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

Exit conventional balconies, terraces and loggias with their separating walls and shields of varying transparency, used to hide unsightly objects or provide a modicum of intimacy.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

In this design, the outside spaces are extremely secluded and provide genuine additional spaces, equipped with utility rooms for drying washing or storing bulky objects, just like garden sheds. The apartments flow out into these exterior facilities, thereby offering ample extra space.

White Clouds
Photo © Javier Callejas

These ‘additional rooms’ are the design’s main distinguishing feature and endow each apartment with some of the qualities inherent to detached homes. Source by Poggi & More architecture.

White Clouds
Photo © Javier Callejas
  • Location: Saintes, France
  • Architects: Poggi + More architecture
  • Partners: SNC Lavalin + Emacoustic
  • Client: SEMIS Saintes
  • Surface: 1 886 m2 SHAB
  • Budget: 2,75 M€ HT
  • Year: 2016
  • Photographs: Javier Callejas, Courtesy of Poggi & More architecture
White Clouds
Plan 01
White Clouds
Plan 02
White Clouds
Plan 03
White Clouds
Plan 04
White Clouds
Plan 05

Leave a Reply

Your email address will not be published.