Chamisero House by GITC Arquitectura

Chamisero House

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

The project consists of a single family home in a suburban zone, north of Santiago, in a semi-arid climate, with a long summer season (7 months) and low winter temperatures. It is located on a private lot, very close to freeways that connect to the city, but in it is also surrounded by nature, isolated from construction and neighbors.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

The project is constructed on a noble plain, leveled, horizontal, and has an intense and dynamic house program that consists of the main access, parking, common areas, backyard, pool, and areas for parties and family reunions. There are two more sheltered areas, the second level, composed of bedrooms, and the basement, a multi-use recreational program with movie theater, aquariums, music, etc.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

The construction is defined by a reinforced concrete piece, with complex geometry and multiple ways to explore. It is constructed on a flat habitable plane, noble, ample and safe, that also permits a steel and wood building with simple and efficient geometry that makes it recognizable and dominant in the valley.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

An ornamental pond with fish and plants, a low energy consumption lighting project, an elevator, solar panels to generate electricity, an automation system, fire alarms and extinguisher, closed circuit television system, access control, a landscape design with multiple ways to wander with different types of scenery, and more. Chamisero House dialogs friendly with the environment, doesn’t fight against it.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

Surroundings of the finished concept
Looking north lies a sense of vastness; the dominant presence of the valley, the distant mountain views and the ample sunlight were factors considered and integrated in the project.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

The project, which opened and exposed a view of the valley, just as the sunlight (in a controlled manner) from the north, holds the intimacy of family activities towards being visually dominant from the south. Longitudinal volume, of double height, orients on the north-south axis, is the central building from which one can access the rest of the building and understand the project in all of its dimensions.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

The design and the geometry of the ceiling permits the access of natural light from 4 orientations, illuminating the place and creating a naturalistic atmosphere in the site. In this place lies the main staircase towards the second level of bedrooms and the glass elevator that connects all the levels of the house.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

The pool is placed in the longitudinal volume of reinforced concrete, in the same level as the main patio (noble plan) of the house, forming the key area. The pool is considered a key habitable feature of the project. It consists of many architectural functions such as control of high temperatures, sound system, and water features for extinguishing fires.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

Typical room. Use of space
The kitchen is strategically located in the end of the first level of the house, adjacent to the dining room and connects to the rest of the service quarters. Its distribution and design adheres to the functional requirements of a kitchen, presenting the house as an exposed space from the interior, a high standard of design.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo

Appearance & Finish
The predominant materials used, present in almost all projects of GITC, are reinforced concrete, steel, native Chilean wood, and glass. In the particular case of the Chamisero house, the application of the predominant materials can be understood through the 4 architectural elements that order and synthesize the final expression of the project. source by GITC Arquitectura.

Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo
  • Location: Chamisero, Colina, Santiago, Chile
  • Architects: GITC Arquitectura
  • Project Team: Rodrigo BelmarExpósito, Felipe Vera Buschmann, Laura Cuesta Hernandez, Carlos EstayOlguín, Felipe MuñozSepúlveda, Camila Perez Arévalo
  • Structural calculation: Roberto Soto V
  • Area: 767 m2
  • Year: 2014
  • Photographs: Felipe Díaz Contardo, Courtesy of GITC Arquitectura
Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo
Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo
Chamisero House
Photo © Felipe Díaz Contardo
Chamisero House
Axo © GITC
Chamisero House
Axo © GITC
Chamisero House
Scheme and Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *