Loft Panzerhalle by smartvoll

Loft Panzerhalle

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

It was decades ago, when tanks used to be repaired in the old brick lined wall so called “Panzerhalle“ in Salzburg.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

If you visit this building today, you will find market stands, coworkingspaces, restaurants and a loft apartment that combines highest standards of interior design with a breath taking room volume.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

We won a competition in which a space of 350m2 should be remodelled to become an extraordinary loft apartment in the old “Panzerhalle“.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

The challenge was to preserve the historic space and environment and to fill the room with daylight, instead of artificial illumination. Furthermore, one should be confronted with the most spatial experience.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

Instead of creating an ordinary second level such as a gallery, we decided to move the sleeping areas to the margin, placing them directly at the windows with a breath-taking view from the bed on to the Salzburg mountains.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

There by the centre of the room offered enough space for a remarkable staircase with various functions such as separating the living areas from the entrance and illuminating the flat with natural light from the ceiling.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

Hidden underneath this concrete centrepiece, the kitchen made of lava stone, stretches between the two terraces. This multifunctional kitchen unit, in which herbs can be grown, serves as working-, eating-, and communication area.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

Staircase and kitchen are generously surrounded by the living room, the working place and the entertainment area framed by the old brick lined walls.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

Due to the spacious apartment consisting of 8 meters’ room height, we could additionally create a separate relax- and spa area with a sauna and cosy fireplace.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz

On top of this, the transparent shower cabin with lanternslide, gives you the feeling of floating 4 meters above the ground- in the middle of the loft. Through this project, not only the „Panzerhalle“ was restyled with temporary design and functional architecture, but also the whole historic building has got affected by this visionary step. Source by smartvoll.

Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
  • Location: Salzburg, Austria
  • Architect: smartvoll
  • Lead Architects: Philipp Buxbaum, Christian Kircher
  • Project Team: Olya Sendetska, Tobias Colz, Simona Slavova
  • Client: Panzerhalle
  • Gross Built Area: 350 sqm
  • Year: 2015
  • Photographs: Tobias Colz, Courtesy of smartvoll
  • Awards: iF DESIGN AWARD, ID Best of Year Award, IIDA Global Excellence Award & WIN Awards 2016
Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
Loft Panzerhalle
Photo © Tobias Colz
Loft Panzerhalle
Floor Plans and Section
Loft Panzerhalle
Diagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *