Restless Response Station by Dean/Wolf Architects

Restless Response Station

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

Dean/Wolf Architects has been named a winner in the first annual AAP American Architecture Prize in the Institutional Architecture Category for Restless Response: Emergency Medical Station 50 at Queens Hospital.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

The Queens Hospital EMS station was commissioned by the design excellence initiative process implemented by the New York City Department of Design and Construction, for the Fire Department of the City.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

Kathryn Dean, Principal for Dean/Wolf Architects explains the design by staying “I am interested in the capacity for architecture to convey identity and meaning through emotional resonance. I believe this happens through the impact of materials and form coming together in a particular place…

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

In order to understand the building, it is important to understand two departure points: First, the building was commissioned shortly after 9/11. Second, when I work, I often build intuitive paper models to investigate ideas. When I received the commission, I started making these models.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

After several more rational schemes, the double horizontal bars emerged. It took me a bit of thought to realize why this felt right. They were my own deep emotional response to the fallen towers.”

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

The EMS station occupies the northern edge of the existing Queens Hospital campus facing onto the residentially scaled Goethals Avenue. The 13,000 square foot building mediates between the disparate scales of the existing ten-story hospital structure and the diminutive two-story bungalows.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

It is large in plan to address the scale of the hospital and small in section to achieve a residential scale as it faces the neighborhood. The unusual topography of the physical site slopes in two directions. The sloping of the street is mirrored in the gentle slope of the low roof which relieves the height of the street wall on the low end of the site.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

The upper bar at the rear of the site is employed to create covered parking. Engaging this landform invigorates a dissipated site, respects the scale of the neighborhood, and expresses the restless energy inherent in emergency services.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

The taut glass and aluminum exterior surfaces impart a crisp, disciplined appearance to the facility, while the transparency constantly makes evident the readiness of the staff of dedicated personnel within. The signature FDNY-red overhead garage doors are the focal point of the street façade.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

The patterned concrete walls and landscape buffer along with new street trees and lighting denote a civic presence in the neighborhood appropriate to the vital role that the FDNY has in the everyday life of all New Yorkers.

Restless Response Station
Photo © Paul Warchol
Restless Response Station
Photo © Paul Warchol
Restless Response Station
Photo © Paul Warchol
Restless Response Station
Photo © Paul Warchol
Restless Response Station
Photo © Paul Warchol
Restless Response Station
Photo © Paul Warchol
Restless Response Station
Photo © Paul Warchol
Restless Response Station
Photo © Paul Warchol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *