Site de Thales by LCR Architectes

Site de Thales

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures

The project was designed for the aeronautical industry group Thales. The lake is the major component of the site. It is accompanied by a thick and large vegetable filter.

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures

It offers with its shores a green lung to the whole neighbourhood. The new site of Thales by its geographical and strategic location in the heart of the large block as well by the quality of its environment, corresponds to a major stake.

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures

The presence of the motorway axis reinforces its visibility. The project plays the role of signal on the scale of the agglomeration of Toulouse. The tertiary building, limited to 9 levels, is composed of 2 distinct volumes developed around a central core.

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures

It plays the erasure being transparent over its entire height and has a uniformly tinted glass skin that smooth its surface and ensures the solar control. The raw material of the composition of the facades is light.

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures

In front of this skin, a set of sun blocker blades get developed freely with a desired graphic effect allowing to blur the stratification of the different office levels. This “over-frontage” offset forms spiral rings distributed over the whole envelope of the building.

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures

Half of these elements are lacquered in white, the other lacquered in anthracite gray. This game is accentuated by the effect of shadow cast and reflection of the blades on the glazing.

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures

A depth is thus perceived which makes it possible to lighten the volume. The reflections of a privileged environment line the facades, animated exclusively by the graphic game of the sun blockers. Source by LCR Architectes.

Site de Thales
Photo © Mathieu Ducros / Opictures
  • Location: Toulouse region, France
  • Architect: LCR Architectes
  • Engineering:FERRER, 3J TECHNOLOGIES, G2 INGENIERIE, EXECO
  • Landscaping: Julie POIREL
  • Client: PITCH Promotion
  • Area: 11 476 m2 floor area (10 000 m2 offices, 1476 m2 restaurant)
  • Cost of the operation: 18 200 000 € HT
  • Year: 2016
  • Photographs: Mathieu Ducros / Opictures, Courtesy of LCR Architectes
Site de Thales
Site Plan
Site de Thales
Level 03 Floor Plan
Site de Thales
Section Restaurant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *