Château La Coste Art Gallery by Renzo Piano Building Workshop

Château La Coste Art Gallery

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

The new building designed by RPBW rises in the heart of the grapevines of the prestigious Château La Coste realm. This 285 sq. meters pavilion aims at both displaying art and preserving wine.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

Due to the natural topography of the soil, it was decided to carve a 6 meters deep valley in the earth so as to fully incorporate the building into the vineyard.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

The pure glazed façades and roof contrast with the simple exposed concrete used for both the retaining and the exhibition walls.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Maurits Van der Staay

The partly buried building highlights the roof covered with a sail fastened to thin metal arches.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

These arches echo the graphical layout of the grapevines, enabling to integrate the sail into the vineyard.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Maurits Van der Staay

As a kite, the sail flies and lands, emphasizing all at once the lightness and horizontalness of the building.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

Inside, sculpture and photography exhibitions are displayed into a 160 sq. meters gallery benefiting from natural light.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

The remaining surface is dedicated to wine preservation. Thus, the exhibition space is surrounded by wine cellars whose scale is evidenced by the alcoves at the entrance of the gallery.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

From the reception building, the visitors will follow a path to the RPBW pavilion. At the end of the trail, a slight slope leads the visitors to the exhibition gallery’s entrance.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

At the back of the building, a space dedicated to sculpture is extended by a water mirror that largely reflects the full width of the pavilion. Source by Renzo Piano Building Workshop.

Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)

Location: Aix-en-Provence, France
Architect: Renzo Piano Building Workshop
Project Team: J. Moolhuijzen, D.Rat, M.Van der Staay (partner and associates in charge) with K.Lim; O.Aubert, C.Colson and Y.Kyrkos (models)
Consultants: Arup (roof structure); AECOM (main structure, MEP); Tangram Architectes (local architect); Rainey Best (project & construction management)
Main contractors: Architen Landrell (tensile fabric structure); Newsky (glazing); iGuzzini (lighting)
Client: SCEA Château La Coste
Year: 2017
Photographs: Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S), Maurits Van der Staay, Courtesy of Renzo Piano Building Workshop

Château La Coste Art Gallery
Photo © Maurits Van der Staay
Château La Coste Art Gallery
Photo © Maurits Van der Staay
Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)
Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)
Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)
Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)
Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)
Château La Coste Art Gallery
Photo © Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)
Château La Coste Art Gallery
Site
Château La Coste Art Gallery
Section
Château La Coste Art Gallery
Sketch
Château La Coste Art Gallery
Image © Renzo Piano Building Workshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *