Sticks & Stones Home by Luigi Rosselli

Sticks & Stones

Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander

Hunters Hill is an attractive, historic peninsula that lies between the Parramatta and Lane Cove rivers on the north shore of Sydney Harbour.

Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander

The suburb, a precursor to the Garden City movement, was subdivided in the 19th century with sandstone mansions and Victorian timber cottages sitting side by side, with large gardens and private parks containing centuries old trees.

Sticks & Stones
Photo © Edward Birch

It was natural to choose stone and timber to build a new house on the edge of one of these private parks. Sydney sandstone has a slightly yellow hue that darkens and becomes more attractive over time.

Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander

The timeless materials provide a warm colour palette in an otherwise contemporary construction. Behind the sandstone walls, huge, double glassed (Skyframe) windows with minimal framing are pocketed out of sight.

Sticks & Stones
Photo © Jane McNeill

Post tensioned concrete slabs have been cantilevered with minimal steel post support to cover the main garden terrace. Behind vertical timber shutters, curved glass windows span from floor to ceiling.

Sticks & Stones
Photo © Edward Birch

Designed for an uncluttered and relaxed family life the house layout is very simple and quite cartesian in plan except for one sinuous wall overhanging the driveway.

Sticks & Stones
Photo © Jane McNeill

Every room opens to a terrace or the garden through large glass doors that slide on ball bearings; one can step outside without noticing the thresholds.

Sticks & Stones
Photo © Jane McNeill

Additionally, one can move fluidly from the entry to the open plan living space while hardly noticing the floor to ceiling timber door that, when open, is entirely hidden in the wall but when closed completely separates the open plan area from the rest of the house.

Sticks & Stones
Photo © Edward Birch

All this modern machinery for easy living could end up being sterile and boring without a dark side: take the stairs to the basement and you will find a subterranean level housing a car collection, a home theatre, workshop, and wine cellar.

Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander

Project Architect, Jane McNeill managed to pull out of the barrel a beautiful cellar and perfectly detailed drawings that required no site visits and no questions from the Builder to execute. Source by Luigi Rosselli.

Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander
  • Location: Hunters Hill, Australia
  • Architect: Luigi Rosselli
  • Project Architect: Jane McNeill
  • Interior Designer: Romaine Alwill of Alwill Interiors Pty Ltd
  • Builder: KCJ Constructions Pty Ltd
  • Structural Consultant: BG&E Pty
  • Joiner: Sydney Joinery (Aust) Pty Ltd
  • Landscape Designer: Rolling Stone
  • Landscapes Landscape Installer:Hilli
  • Year: 2017
  • Photographs: Justin Alexander, Edward Birch, Jane McNeill, Courtesy of Luigi Rosselli
Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander
Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander
Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander

Sticks & Stones

Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander
Sticks & Stones
Photo © Justin Alexander
Sticks & Stones
Lower Ground Floor Plan
Sticks & Stones
Ground Floor Plan
Sticks & Stones
First Floor Plan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *