Studioninedots completes residential complex on Zeeburger Island

residential complex on Zeeburger Island

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Luuk Kramer

On the northern tip of the rapidly developing Zeeburger Island in Amsterdam Studioninedots, commissioned by de Alliantie and Lingotto, designed two striking volumes.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

Due to their stepped profiles and changing facade rhythms they appear different depending on the viewing angle. All 142 residences plus the shared outdoor spaces on the deck are orientated towards the magnificent views.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

On the site where the rapidly developing Zeeburger Island meets the calm of the water and the low, clouded skies, the practice conceived a spatial intervention that functions as a catalyst for meeting and connection between residents.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

Instead of a massive block, the design houses the required functions in two slender, high buildings resting atop a shared, semi-underground car park. This creates a roof deck between the buildings for shared use, and the building’s open profile frames wide views of the Buiten-IJ for the neighbourhood to enjoy.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

Both complexes become narrower towards the top. The volumes step up and recede every few storeys in response to surrounding buildings. This reduces the amount of apartments per floor, which creates setbacks that are used for private outdoor spaces and green roofs.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

Fronting all sides, the buildings feature two alternating facade rhythms – with either compact or wider windows – which step accordingly. The buildings have a compact structure organised around a core that contains all the apartments’ functional spaces.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

The living rooms and bedrooms are then positioned on the perimeter to maximise views. This quality of space is accessible for every resident regardless of whether the apartment is allocated for private or social housing.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

The lower building (‘De Generaal’) contains affordable rental apartments; residents in the higher tower (‘Akropolis’) are aged 55+ and members of a residential community.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers

Throughout the buildings, shared facilities are provided for both the association and neighbourhood. Source by Studioninedots.

residential complex on Zeeburger Island
Photo © Peter Cuypers
  • Location: Kea Boumanstraat/John Blankensteinstraat, Zeeburgereiland, Amsterdam, Netherlands
  • Architect: Studioninedots
  • Design Team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Project Team: Wouter Hermanns, Stijn de Jongh, Joost Maatkamp
  • Contractor: UBA Uithoorn
  • Clients: De Alliantie, Lingotto
  • Completion: 2017
  • Photographs: Peter Cuypers, Luuk Kramer, Courtesy of Studioninedots
residential complex on Zeeburger Island
Site Plan
residential complex on Zeeburger Island
Floor Plan
residential complex on Zeeburger Island
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *