Fabryczna offices Łódź by MVRDV

Fabryczna offices

Fabryczna offices
Image © MVRDV

Fabryczna offices is a grand addition to the existing city centre of Łódź and fits well with the entire masterplan for the areas around the new station. It connects past to present, with the design ambition for a distinct envelope given the strict instructions for a 4-storey plinth, respecting the outline of the plot and at the same time, allowing for a tower height of up to 60 meters.

Fabryczna offices
Image © MVRDV

The depth of the plot encouraged the creation of a publicly accessible courtyard. The plinth, therefore, is a band of commercial spaces on the ground floor with offices above and a depth that allows for maximum daylight onto all levels. The rounded plinth and tower are curved to create a series of smaller volumes which makes the project more human scale and also provides a more individual identity to future tenants.

Fabryczna offices
Image © MVRDV

The courtyard has an opening towards the culture centre and a passage towards Kilinskiego Street with the intention to introduce a new walking route through the area with retail in the courtyard. There are two main entrances on to the courtyard, one on the side of the station, and the other, at the end of the axis, introduced by the new master plan meaning the tower is welcoming to those passing by.

Fabryczna offices
Image © MVRDV

The private green roof and public courtyard are designed as a family of semi-public spaces with greenery, a large variety of vegetation and spaces for terraces and bikes. In future, Fabryczna offices will connect to the Central station and other parts of the city through an underground tunnel. Source by MVRDV.

Fabryczna offices
Image © MVRDV
  • Location: Łódź, Poland
  • Architect: MVRDV
  • Principal: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
  • Project Team: Nathalie de Vries, Fokke Moerel with Roy Sieljes, Mateusz Wojcieszek, Natalia Lipczuk, Philipp Kramer, Christine Sohar, Ole Egebaek, Brygida Zawadzka and Patryk Ślusarski
  • Visualization: Antonio Luca Coco, Massimiliano Marzoli, Davide Calabro and Tomaso Maschietti
  • Façade consultants: Essox façade
  • Advisory: WSP
  • Landscape design: Lola Landscape Architects Rotterdam and Gress real estate services
  • Client: Invest Company
  • Programme: 31,000m2 mixed-use building to include offices and retail units
  • Date: 2015+
  • Images: Courtesy of MVRDV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *