Beijing Area Three Art Museum by CUN Design

Beijing Area Three Art Museum

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

This project is located in a creative park in Beijing. When we stepped into this bright building, we understood that this area belongs to simple and clean. As a space used for meeting, conference and art exhibition, it should not just be a shining moment, but built up a memorable visual impression to audience in this space defined by our architects. This area does not belong to the interface space in ‘Area One’, or the spirit and language in ‘Area Two’, but the intersection of time, identity and narrative in ‘Area Three’ where we start our breakthrough.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

Commercial & residential
Architect Cui Shu worked together with residential designer Wu Wei in this project. In China, designers in the industry are always labeled and bound with the category such as ‘Residential Designer’ and ‘Commercial Designer’. I thought residential designers can just do decoration work and some simple spatial layout for clients while commercial designers can do more. This stereotype has been kept in my mind for a long time until we process this project with Wu Wei. I found my idea totally wrong and the fact is about sense and sensibility.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

Club & Restaurant & Event & Art Museum
Each individual has multiple personalities, and each character is a different person, which has his own identity, memory, feature and behavior. Space also has its multiple characters. However, in Area Three, there is no constraint to define its function. It is just a room, which could be a club, a restaurant, or a space where people gather together; it could also be an art museum. It is a pure room where all the scenes could be endlessly conversed.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

In the entire space, black and white is also a kind of character. The relationship between each other is the same as the universe, which is conflict and unity where the universe is growing and creating a variety of beauty. The unlimited extension and strong visual charisma of these two tones clearly and fully create an atmosphere for each person in the space. They leave a strong impression to people, and push people and things in the room to an aesthetic level that is more silent, which meets its commercial application value and thus attracts people to gather in such a simple and fashion space.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

Architecture/Interior/Visual
A project should have its unity, where boundary doesn’t exist. The boundary between vision should be ambiguous, and the geometric architectural pieces should be re-organized to engage audience into this space and allow them to have more scope for self- reinvention. Thus the audiences have more room to experience, imagine and relax. It is the white corridor that connects every entrance, exit, ramp and stair system. It sometimes enters a void atrium, sometimes goes through a narrow and semi-private space, and connects circulation conversion between storeys.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

CUN Design has set up two main entrances. They are the starting point of two circulations. The equipment, props and device need to access from one entrance on ground floor, which makes the bump-in and bump-out more sufficient during the event. Another entrance is the access to the glass corridor on the second floor. These two entrances can also interchange with each other. The atrium is the main area of Area Three, which creates dazzling displays of sunlight and a transparent environment.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

The dining area serving the event is the connection to the exhibition area(atrium). The design method of different tones is applied according to functional area through the narrow pathway. In the whole project, this dining area acts more as a confluence of pivot, which keeps operation to provide food and beverage. It can serve the exhibition area, private room on the second floor and the courtyard in the back at the same time. Customers can also relax and chat with friends here in the dining area.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

The courtyard on the back could be accessed via dining area and the indoor events could be extended to this space. Here people share lifestyle, great delicacy, sorrow and joy. The emotion gets communicated and pressure gets released in such an open space. CUN Design no longer applied a huge amount of white in the restaurant as what they did in the main area, but darkens the walls around. When the door is closed, the walls around seems to be extended infinitely.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

It is kind of interesting to enjoy delicacy under candle light diffused by the metal ceiling and with sculptures in four corners “staring”. As our clients are three girls with distinctive characters, we divided the big meeting room into pure white and pure black to represent two different characters of them. Black ceiling to floor revolving wood doors are used in all entrances on the third floor, the sense of sequence of the space endows the architecture more emotion, makes it more artistic and transparent, so as to influence the visual perception experience of visitors.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin

This is an approach to express time, a design concept, as well as a very important design method in space design. Meanwhile, the third floor is the reception area equipped with dining area and meeting room. It is the core area of the whole space as a certain commercial value could be created here from visitors. Source by CUN Design.

Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
  • Location: A No.1 Creative Park, Chaoyang District, Beijing, China
  • Architect: CUN Design
  • Architect in Charge: Cui Shu & Wang Jizhou
  • Interior Architects: Cui Shu & Wu Wei
  • Project Designers: Liu Xiaoyu & Ma Shijia
  • Area: 2300 m2
  • Year: 2018
  • Photographs: Wang Ting & Wang Jin, Courtesy of Sunshine PR
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Photo © Wang Ting & Wang Jin
Beijing Area Three Art Museum
Basement
Beijing Area Three Art Museum
Ground Floor Plan
Beijing Area Three Art Museum
First Floor Plan
Beijing Area Three Art Museum
Exploded axonometric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *