Woods Bagot celebrates completion of Sunshine Insurance Finance Plaza

Sunshine Insurance Finance Plaza

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

Sunshine Insurance Finance Plaza provides a soaring new addition to Sanya Bay’s rising skyline. Located at the southern tip of China’s Hainan Island, the mixed-use development features a 35-storey tower rising above a tiered retail podium and lush gardens.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

The tower comprises Agrade offices, a 4-star Park Hyatt Hotel, a private clubhouse and a rooftop pool. Inspired by a strand of pearls, the landscaped gardens are dotted with low pavilions and cooling fountains.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

A grand allee lined with palm trees reflects the vertical axis of the site. Because this seaside resort is humid and windy, indigenous flora was planted at the office building’s entries to modulate the temperature and buffer the ocean winds. The effect is an urban oasis in the middle of what locals often refer to as “the Hawaii of China.”

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

Patrick Daly, Woods Bagot’s lead architect, said, “We were honored to design this new HQ for China’s preeminent insurance company. Our goal was to design a complex that seamlessly transitions between a variety of uses, moderates the tropical climate, and provides stunning views of the island, the ocean, and the hills beyond.”

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

At the base of the tower is a curved play of tiered, multilevel podiums that serve the people who live near and work in the building, as well as the surrounding community. This shared use is de rigueur for Woods Bagot’s work in China.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

Acting as a community link, the four orbshaped edifices connect to the outdoor common spaces by way of pedestrian paths and also feature roof decks and high-end retail spaces.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

Below, locals can enjoy an underground concourse with everyday amenities, where they will be sheltered from the heavy rainfall during winter months. Standing at 156 meters, the central, curved pillar also serves multiple demographics.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

The concave portion includes the entryway to the offices, while the convex beckons hotel visitors and employees. Inside the offices, employees enjoy interior “pocket” atriums inserted into the sides of the tower to provide meeting places for companies.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

Large meeting places take the form of roof decks for the hotel. The strong western sun determined the shape of the tower. To alleviate its heat, the design team landed on a curved shape to disperse its rays on both sides.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco

The blades on both the main pillar and the podium’s façades help to further disperse the heat while also alluding to the local population’s history of basket weaving. Sunshine Insurance Finance Plaza brings nature into the city, connecting work and play in a green and sheltered setting. Source by Woods Bagot.

Sunshine Insurance Finance Plaza
Photo © Tim Franco
  • Location: Sanya, China
  • Architect: Woods Bagot
  • Client: Sunshine Insurance Group
  • Site Area: 12,380 m2
  • GFA: 105,000 m2
  • Building Height: 156 m
  • Completion Date: 2018
  • Photographs: Tim Franco, Courtesy of Woods Bagot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *