The spatial stimuli – An architect’s office by Creative Designer Architects

The spatial stimuli

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

An architect’s office is a space that is conceived as a springboard for architectural dialogue, creativity and design. It should, hence unfold and interact in a way that its users feel connected with each other and the spatial setting around. A 2400 Sq. feet open, purely rectangular floor plan had immense potential to explore this aspect.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

There doesn’t exist a perfect definition of what causes ‘creativity’. However, a brief insight into human psychology and the way our minds respond to its surroundings could probably help shape the right kind of environment for an architect to work in.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

Tracking the customary movement of the various end users in the space helped devise the zoning of functions on the floor plan. The entrance wait orients the visitor directly into the meeting room without protruding into the privacy of studio space.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

The director cabin sits far back in the South-western corner, allowing for a potential, central studio zone to exuberate energy into the entire space, making it the iso-centre of the office. This is surrounded by an open loop diverging along the East orientation, housing staff workstations.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

To further accentuate the experience, The table loop pulls up like a cloth along an axis, allowing people to walk around under it. The very move of passing through a flexible loop is meta-physically symbolized with enlightenment, which is supposed to happen through a small design library housed underneath.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

This visual axis extends in to the entrance wait via a thin linear puncture in the wall, creating a seamless coherent vista. “Curves are, in general felt to more beautiful than straight lines, They are graceful, pliable and lead to a burst of activity in the brain leading to innovation and experience” quotes a psychologist, Kate Cordon.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

The curved ‘Enlightenment galore’ is a spatial stimuli that is meant to evoke a dialogue in the user’s mind. This frozen energy is made to travel further, extending across all tables, pulling up wherever required and forming a seamless virtual experience. The areas where the table loop pulls up is housed with a collection of design books below, creating multiple spots of enlightenment.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

The open design with no ceilings and extra clear glass makes the office spatially expansive and functionally resourceful. The design of the meeting room is extremely fundamental, carrying forward the ‘stimuli’ of the studio in the form of a vertical panel seamlessly blending into a floating ceiling. The studio also has a number of flexible elements such as the ‘sliding white-boards’ which doubles up as privacy screens for the meeting room.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

The entrance wait area is meant to be the most inviting and soothing spatial setting possible. The genuineness of raw exposed concrete all around and a seamless curved section attempts to interact with the soul. The space is further fused with energy by dint of yellow colored furniture and props.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang

The project ‘display-book’ panel, each for every typology makes a statement right at the entrance along with a thin layer of moss emerging from the ceiling, where visitors can flip around pages to explore the portfolio in detail. The design of an architect’s office is more of an interior ‘architecture’ than ‘design’, traversing into the phenomenology of the space. It requires the innate aura of space and the materials to interact with the people and inspire. Source by Creative Designer Architects.

The spatial stimuli
Photo © Suryan Dang
  • Location: DLF Prime Towers, Okhla Phase 1, New Delhi, India
  • Architect: Creative Designer Architects
  • Lead Architects: Ravideep Singh, Mohanbir Singh, Maninder Kaur
  • Project Team: Ravideep Singh, Maninder Kaur, Mohanbir Singh
  • Gross Built Area: 3,300 Sq. Feet
  • Year: 2017
  • Photographs: Suryan Dang, Courtesy of Creative Designer Architects
The spatial stimuli
Plan
The spatial stimuli
Section
The spatial stimuli
Concept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *