The Village Vertical by Sou Fujimoto, Laisné Roussel winning proposal

The Village Vertical

The Village Vertical
Image © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel imagine a new gateway to the city of Rosny-sous-Bois developed by La Compagnie de Phalsbourg and REI Habitat. The Village Vertical was officially designated as the winning project for the Inventons la Métropole du Grand Paris competition for the Rosny-sous-Bois (93) site.

The Village Vertical
Image © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

The project was designed by architecture studios Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel in collaboration with landscape and urban designers from Atelier Georges. This development is carried out by urban developers from La Compagnie de Phalsbourg and REI Habitat.

The Village Vertical
Image © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

In one of the most dynamic territories of the Parisian Metropolis, the Village Vertical proposes a literal piece of city which will complete the existing services and commercial offer on site. The project will stimulate a new dynamic for the neighborhood with a rich, mixed-use programmation, implemented for local dwellers.

The Village Vertical
Image © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

The builgind is comprised of 17.000 sqm of housing – including 5000 sqm of social housing -, and of 5.300 sqm of office space. About 6.000 sqm of convivial use program are spread out on the groundfloor and rooftop. A food-court, a daycare center, a family office, community centers, an escape game, a rooftop bar, and a sport hub comprised of a climbing walls, urban soccer and paddel pitches, and a gym.

The Village Vertical
Image © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

The operation is deployed thanks to a 120m long timber structure and appears as a formal compromise between the domestic scale to the south, and the metropolitan scale on the north side around the shopping mall. The 50m high tower is a very strong landmark for the entrance to the town of Rosny sous Bois.

The Village Vertical
Image © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

Many exterior planted spaces, whether they are private or common, allow for outdoor extensions of the programs, creating a logical continuity with the ground floor landscaping. This sculptural and diaphanous building dialogs with its environment to create a new metropolitan skyline for the Greater Paris. Source by Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel .

The Village Vertical
Image © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel
  • Location: Rosny-sous-Bois, France
  • Architect: Sou Fujimoto, Nicolas Laisné, Dimitri Roussel
  • Urbanism, landscape and prefiguration: Atelier Georges
  • Prefiguration, Urban consultation: Atelier Georges, REFER, Arketip
  • Engineering Team: Terao, Elioth Structure, Barabanel, Casso&Associés, APAVE, Ascaudit, Méta Acoustique, Citec
  • Operators: le Five, Hapik, association Pass’Sport, Scintillo, Crèche Attitude, I3F, ZEN Park
  • Client: La Compagnie de Phalsbourg, REI Habitat
  • Surface area: 28 200 sqm
  • Year: 2018
  • Images: Courtesy of Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel
The Village Vertical
Aerial View
The Village Vertical
Elevation
The Village Vertical
Diversity Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *