M Social Auckland by Aedas Interiors

M Social

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

The downtown waterfront of Auckland has morphed in the past decade into a lively community and entertainment precinct, with activity concentrated around the revitalised Viaduct basin and Britomart station. At the heart of the downtown waterfront between these two sites is the 12 storey high Copthorne Harbour City Hotel.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

Owner Millennium & Copthorne Hotels (M&C) decided that it would be the perfect venue for its second M Social, a four star lifestyle brand first launched in 2016 in Singapore. For the Auckland location, it looked to Hong Kong based Aedas Interiors to continue developing its new brand aesthetic to reflect vibrant, young, socially engaging spaces aimed at targeted millennial and contemporary traveller markets.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

Collaborating closely with the Chairman of M&C and Executive Chairman of M&C’s parent company Hong Leong Group, Mr Kwek Leng Beng, Aedas Interiors strived to realise his vision of a standout lifestyle concept that embraces technology and allows people to socialise and interact with one another. “I envisioned M Social as a trendsetting venue that offers travellers and locals a place to both rest and play,” said Mr Kwek.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

The building was gutted down to its structure to allow for seismic upgrading; the subsequent renovation acknowledges the structure’s 70s vibe. Taking advantage of the long northern façade facing Quay Street and the harbour, the entry as well as bar and dining area were oriented towards this sea view. All public spaces were planned to merge and combine, creating the seamless socially interactive and engaging spaces at the heart of M Social’s DNA.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

The entry leads directly into a double volume lobby area highlighted by a media wall and nostalgia paraphernalia selected to bring a slice of kiwiana lifestyle into the property. Pendants above the lobby were styled like swings that suspend from mature trees commonly found in front and backyards of Kiwi homes. Fronting the group check in kiosk is a cloud pattern inspired by cultural art.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

To the west of the entry, the reception and long bar leads into Beast and Butterfly: a development of the original Asian based F&B concept established for M Social and adapted to meet discerning expectations of local and international diners. Loosely separated into casual indoor dining, the restaurant offers open kitchens, more intimate banquets and tables at the rear, and a front al fresco terrace that faces the water.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

Vertical wooden fins throughout the space diffuse the northern light while alluding to the nearby sailing culture with its nautical references. Above the reception and long bar, a row of ding pendants by Latitude 22N interwoven with crisscrossing ropes allude to the bells commonly found in shipping. Spindle back seating were inspired by 70s New Zealand residences and benches with wooden frames to give the F&B outlet a homely warmth.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

Single loaded corridors lead to 198 guestrooms consisting of King, Twin and Suite categories, with interconnecting Twin and Suite rooms that can be combined to form a two bedroom Super Suite. King and Twin rooms are 24 square metres and feature an open style bathroom with vanity oriented towards the room and view beyond, visible through a sliding door. Bathrooms are clad in white brick bond tile framed in black.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

Three design schemes were developed for the guestrooms: the top three executive floors are finished with paddle, a nautical theme that includes prevalent usage of wood, while lower floors feature kiwi, a nature and fauna décor with whimsical messages on chalkboard-like backdrops as well as nautical, a container inspired scheme with shipping graphics and references.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

The suites contain striped area rugs and bold graphics that allude to the nearby Viaduct and Auckland Harbour. Materials were carefully selected to reinforce Aedas Interiors’ design concepts. Natural oak was used throughout as flooring, wall cladding and in custom furnishings. Wherever possible, reclaimed hardwood was utilised; this can be seen in the pendant swing lighting in the lobby. Source by Aedas.

M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors
  • Location: Auckland, New Zealand
  • Interior and Signage Design: Aedas Interiors
  • Director: Greg Farrell
  • Client: Millennium & Copthorne Hotels (M&C)
  • Gross Floor Area: 10,250 sq m
  • Completion Year: 2017
  • Photographs: Courtesy of Aedas Interiors
M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors
M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors
M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors
M Social
Photo Courtesy of Aedas Interiors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *