The Nest by Grupa 5 Architekci

The Nest

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

The 18th century urban layout that shaped the parcel of land (built up before the war) on the corner of two streets intersecting at a sharp angle became the background for the designed construction.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

It was the express wish of the Metropolitan Monument Conservator Office that the envisaged structure on this important, prominent street corner should be as “light” and as much glazed as possible.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

Local development conditions for this long and narrow plot envisioned a possibility of overhangs at the first floor level over two nearby streets – Piekna and Koszykowa – that would reiterate the bays and balconies of neighbouring tenement houses.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

Dense municipal utility infrastructure in the area meant that the ground floor outline had to be pushed further back from the street intersection and diagonal pillars as well as steel cables for supporting the cantilever ceilings needed to be installed there – all this in order to shift the load generated by the weight of the 7.5 m overhang at the front.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

The need to maintain vertical clearance, so as not to hinder traffic at the street intersection, caused the overhang to slant – at its base it measures 4.40 m.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

The form of the building is characterized by an overhang just 2.55 m from the level of the pavement. The resulting structure naturally divides the building into two parts.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

A monolithic, matt, dark, stone core of the staircase spans the building from the ground floor and reaches high above the rooftop.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

This particular element is closed and opaque in character, and provides a striking contrast with the second, compositionally different part of the building – a glazed overhang, divided into three segments at the 2nd and 3rd floor level, respectively.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

It forms a light, translucent element that on the one hand exposes the building’s interior and on the other reflects the surrounding tenement houses and the “Koszyki” Market Hall opposite.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski

The design concept brings out the best both in the neighbouring buildings and original local urban layout. Source by Grupa 5 Architekci.

The Nest
Photo © Mikołaj Lelewski
  • Location: Piękna 49, Warsaw, Poland
  • Architect: Grupa 5 Architekci
  • Lead Architects: Michał Leszczyński, Piotr Bzdel
  • Project Team: Tomasz Szponar, Krzysztof Kamiński
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 2,100 m2
  • Completion Year: 2018
  • Photographs: Mikołaj Lelewski, Courtesy of Grupa 5 Architekci
The Nest
Site Plan
The Nest
Level 01 Floor Plan
The Nest
Level 02 Floor Plan
The Nest
Level 09 Floor Plan
The Nest
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *