Shanghai Baoye Centre Interior Design by LYCS Architecture

Baoye Centre

Baoye Centre
Photo © Baoye Group

Shanghai Baoye Center is the headquarters building of the Baoye Group in Shanghai and is part of the phase-two urban development scheme for the new Central Business District in Hongqiao. The architecture and interior design of Shanghai Baoye Center are both designed by LYCS Architecture. The interior design shares its architectural clue, which penetrates both its content and context, interweaves with its spatial logic. The challenge of the design is to deal with several pairs of opposing issues at the same time: 1. Demonstration and iconicity. 2. Efficient office and humanistic care. 3. Cultural heritage and modern innovation. 4. Restoring the beauty of space and shaping the interior atmosphere.

Baoye Centre
Photo © Su Shengliang

Indoor courtyard full of sunshine and vitality
The entrance lobby is designed to create an indoor courtyard full of sunshine and vitality. Five “alleys” around the atrium divide a large space into six spatial units. The building’s GRC windows serve as the end, which brings the outdoor landscape into the interior space. The use of transparent glass and glass terrace, green plants on both sides of the atrium and sunlight from the top of the triangular grid, which together create a vibrant outdoor feeling in the interior. At the end of the atrium, there is a sculptural wooden stair that connects the 1st floor to 4th floor, everyone will pass through each office area, thus artificially creating opportunities for communication. Through the exchange of information between each other rapidly, employees can inspire more creativity.

Baoye Centre
Photo © Su Shengliang

Comunicational Hub of Technology Charm
The 1st floor is the exhibition hall and meeting rooms. “Baoye’s architectural world view” as the entrance of the exhibition hall makes the interface between reception and display naturally bridge. Different spaces have their own main colors. Functional spaces and public corridors are modern dark gray, while the private corridors are surrounded by wooden materials to create a warm surrounded feeling. The meeting rooms use electric glass as divisions. When the glass is energized, it is in a transparent state. In the de-energized state, it has a gray and opaque effect. This ensures daylight and visual unity, but also provides users with great convenience.

Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan

Open Office Space of Construction and Industry Beauty
Design of the offices from 1st floor to 4th floor is based on the sense of construction and industrialism, that reflect the characteristics of the leading enterprises in the construction industry. The wall of public corridor in the meeting area is composed of two different colors of wood veneers to form the abstract Shanghai city skyline, which is scattered at different heights. This two-material splicing method is also used in the leisure stair. The space of public corridor of is bright with white as the main tone. The white painted glass is on one side. On the other side, the facade is printed on the surface.

Baoye Centre
Photo © He Lian

Open offices and corridor hide the necessary pipelines in the ceilings. The lower space is set to be a coffee break area. In order to reflect the construction process of building, the material of ceiling was made of black glass and internal lighting. Pipeline layout was mapped onto the black glass to form a translucent surface. The area on both sides with high space and close to the light is used as an open office area, so that the original architectural layout is reasonably used. Interior space is a good representation of the theme without sacrificing the original intention of building. The material of the ceiling on the south open office uses experimental light-transmitting concrete to combine industrial materials and light.

Baoye Centre
Photo © He Lian

Humanistic Care for Staff
B1 is a more private space and is built as a home for employees with humane care. Here is a collection of catering, rest, entertainment, culture, fitness and other functions, around the two daylight courtyard to meet the staff’s working and living basic needs. The multi-functional café is a main area. The entire café is divided into three parts. The outermost space is “variety of coffee”. A large space is divided into two openable areas by a partition. The middle of the café is the bar counter and deck area. Concrete wrapped bar counter meal space, while interior of the bar is a wooden surface.

Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan

Leisure area along the window is equipped with movable furniture. The innermost area is the “Variety of Feelings” area. The side of the wall is equipped with a movable screen and the opposite side is a step and a graffiti wall. The design of the restaurant integrates Wu Yue culture, the birthplace of the company, into the design language. In addition, the company’s construction culture is reflected in materials that use natural textures and restore the employees’ frequent contact at work. Collages of Shaoxing’s residential rooftops are tiled in wood with two different colors.

Baoye Centre
Photo © He Lian

The cultural charm behind the abstract picture can be felt through the public walkway walls. The staff restaurant adopts a bare top approach in order to ensure the height of space and flexibility of use. The space is divided into two parts: the outer ring is close to the outside, and the feeling of outdoor extension to the interior is created by the green brick paving, while the inner circle is limited by the triangular custom lighting to the dining area. The function hall is based on the large space of the building. One wall is set with white painted glass and a projection surface, and the other three planes and the center are set by a rotatable and translatable partition.

Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan

According to the use of behavior can be divided into different spatial states: when the partitions are all open, there is an open column-free large space to facilitate the activities and meetings of all employees; when the partitions are all closed, the space is divided into four small spaces that can be used independently. The soft rubber pad between the partitions is designed to enhance the sound insulation after space separation, while the multi-function hall chair is movable and foldable to facilitate switching during different uses.

Baoye Centre
Photo © He Lian

Architecture and interior design of Shanghai Baoye Center is a milestone project for LYCS Architecture. On the basis of the architectural design concept, the culture of Baoye Group is fully understood. Nature, technology, construction and humanistic care are taken as four main purposes. It is truly human-oriented and gives each floor a different spatial theme while being continuous in space. The blending of functions and feelings makes the office no longer rigid, but becomes to a space full of humanistic care, inspiring communication and ideological collisions. The integration of architecture and interiors complement each other here. Source by
LYCS Architecture.

Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
  • Location: Shanghai Hongqiao CBD, China
  • Interior Design: LYCS Architecture
  • Architecture Design: LYCS Architecture (Leading Architect), ZJ Baoye Architecture Design and Research Institute (Architect of Record)
  • Decoration Design: LYCS Architecture
  • Curtain Wall Consultant: Shanghai Macfarlane and Sinobau Structure Consultation Co.,Ltd
  • Curtain Wall Enterprise: ZJ Baoye Curtain Wall Decoration Co., Ltd.(Constrution Design)
  • Electromechanical Consultant: LYCS Architecture (Hydropower Design), Shanghai Credy Intelligent Technology Co., Ltd. (Weak Current), Shanghai Linxiang Environmental Protection Co., Ltd. (Air-conditioning)
  • Lighting Consultant: Shanghai Hanyuan Lighting Design Engineering Co., Ltd.
  • VI Consultant: Inbetween Creative Design
  • Size: 27,394 sqm
  • Year: 2018
  • Photographs: WU Qingshan, He Lian, Su Shengliang, Courtesy of LYCS Architecture
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan
Baoye Centre
Photo © Wu Qingshan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *