KAAN Architecten completes ISMO

ISMO

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

The Institut des Sciences Moléculaires d’Orsay (ISMO) has recently moved into new premises designed by KAAN Architecten. The building is located on the Plateau de Saclay, 20 km south-west of Paris. The new ISMO building is located within the Paris-Saclay Campus, an urban campus spread over nearly 600 hectares.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

Dedicated to higher education, research and innovation, this mixed vicinity is accompanied by housing, services and offices. Major names in architecture and urbanism have been involved in the design of this urban campus, and have contributed to making it one of the eight most promising global clusters. A basic design principle has guided the Dutch firm: that ISMO staff should be able to experience their journey to and through the building like a walk in the park and the ancient forest surrounding the building.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

In fact, the project represents an exemplary integration of an urban-meets-rural layout with the new concrete structure emerging from the forest within an undulating landscape of rolling hills. A broad flight of steps and a ramp wind from Rue André Rivière to a forecourt. Both are paved in concrete tiles, giving the whole ensemble the charm of an Italian palazzo.The ISMO building is divided into two architecturally expressed realms, intertwined into a single entity.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

One area contains lasers, spectrometers and other advanced scientific instruments, and the other comprises smart, quiet meeting and office spaces that provide calm working conditions and promote concentration. While the laboratories, which scarcely admit daylight, are situated on the long, north-facing side of the building behind a sleek curtain wall, the southern facade houses the office areas, where sturdily stacked concrete posts and lintels form a pattern of rectangles.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

The grid stands out for its glazed, niche-like infills, set 80 centimetres deep into the facade. The vast floor-to-ceiling windows offer stunning views of the surrounding landscape. The entrance, situated in the middle of this facade, is made immediately evident by the deviation of pattern and the glazed entryway, which has been lightly brought forward. Entering the building, a clear white space unfolds and extends up to the roof. Daylight floods the atrium through the facade and a large skylight.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

The atrium features a reception desk, a cafeteria and a wide staircase descending to laboratories and the parking garage. To the right of the entrance, a library wall stretches over two storeys, connected by an enclosed spiral steel staircase. Pointing upwards, rectangular balconies project into the space as comfortable settings for conversations and exchange of ideas. The cohesive combination of daylight, spaciousness and sightlines creates a grand spatial effect.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

In the office areas, corridors run immediately behind the facades, across all the floors, and the working spaces are situated around two spacious courtyards that provide natural light and have been strategically designed for purposes that require a certain degree of privacy.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

Alongside laboratory research and data processing, the building accommodates academic education through an auditorium that is suspended like a box over the atrium at levels 3 and 4. The sloping underside of the seating area is a perfect complement to the skylight, as it reflects and doubles the light. Inside, the auditorium is warmly cladded with oak.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

The building is unified by a consistent facade treatment. The rectangles and deep recesses of the front extend around the corners to the side facades and continue all the way to the end corners. The inclusive frontage strategy unites the complementary approaches and activities that coexist within the institution.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG

KAAN Architecten’s subtle yet expressive functionalism, with its undertones of sophistication, is also at the core of several residential blocks and multi-purpose buildings, which are currently under construction in Lille, Nantes and Paris. Moreover, the monolithic Chambre de Métiers et de l’Artisanat in Lille will open its doors at the beginning of 2019. Source by KAAN Architecten.

ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
  • Location: Bâtiment 520, Rue André Rivière, 91400 Orsay, France
  • Architect: KAAN Architecten
  • Pricipal: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Project team: Christophe Banderier, Marc Coma, Aksel Coruh, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Renata Gilio, Walter Hoogerwerf, Jan Teunis ten Kate, Marco Lanna, Ismael Planelles Naya, Ana Rivero Esteban, Joeri Spijkers, Koen van Tienen, Pauline Trochu
  • Associated local architect: FRES architectes, Paris
  • Structural advisor: EVP Ingénierie, Paris
  • Acoustics: Peutz & Associes, Paris
  • Financial advisor: Bureau Michel Forgue, Apprieu
  • Roads & Utilities: Servicad Ouest IDF, Cesson Sevigne
  • Installation and Sustainability advisor: INEX, Montreuil
  • Landscape: KAAN Architecten
  • Client: Université Paris-Sud
  • Total floor area: 10.000 sqm
  • Building costs: 20.000.000 €
  • Year: 2018
  • Photographs: Fernando-Guerra-FG+SG, Courtesy of KAAN Architecten
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Photo © Fernando-Guerra-FG+SG
ISMO
Site Plan
ISMO
Ground Floor Plan
ISMO
First Floor Plan
ISMO
Second Floor Plan
ISMO
Sectionb
ISMO
Sectionb

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *