Courtyard Villa by ARCHSTUDIO

Courtyard Villa

The project is situated on a flat site in the suburbs, which is surrounded by orchards, farmland and rivers, boasting beautiful landscape. There was originally a wooden house on the site, with a typical structure commonly seen a decade ago. To improve the quality of space, the house owner decided to demolish it and build a new architecture on the site. The newly built house mainly functions as a leisure and vacation space, serving for not only living but also receiving guests.

Architectural form derived from traditional Chinese courtyard dwellings
The design concept is derived from courtyard dwellings (Siheyuan), a kind of traditional Chinese residence. Siheyuan has an inward-facing architectural structure, with buildings arranged around a central courtyard. The exterior of Siheyuan is closed, while the interior courtyard is completely open, which offers little privacy for the occupants.

Based on site conditions and the main functions of the project, ARCHSTUDIO decided to construct the house by borrowing and transforming the architectural pattern of traditional Siheyuan. The design team arranged four rooms on different sides in a scattered way, added a roof to the “courtyard” and turned it into a hall, and made the exteriors of the hall transparent and open, thereby letting the hall blend with the pleasant outdoor scenery, and ensuring the privacy of individual living spaces and openness for reception activities.

Yards inside, terraces outside
The entire architecture is based on the pedestal, with the four rooms independently set on four corners, together outlining the boundary of the house. The four rooms are all inward-facing, and each of them contains a yard inside. With different scales, those yards bring landscape and natural light into the interior.

The house consists of private living areas and service spaces, including bedrooms, study, kitchen, and equipment room, all of which are separate from one another to avoid interference. The four rooms jointly support a pitch roof, under which is a flexible public area for accommodating various activities such as reception, dining and piano playing. Thanks to transparent glass windows and doors, public activities can be extended to the outdoor terraces on four sides, where people can enjoy the refreshing greenery.

Austere beauty of materials
The four rooms use steel framework and concrete slabs, with the wooden formwork of the in-situ concrete slabs exposed in the interior spaces. Beige shale bricks were utilized to construct the walls. The walls are composed of two vertical layers of bricks, with a thermal insulation layer in between, which improves the thermal performance, ensures identical material texture of the interior and exterior brick walls, and hides framework as well as pipes and wires of equipment.

In the inner yards, large areas of the brick walls leave hollows, hence allowing natural air ventilation and light penetration. Pedestal surfaces, either inside or outside, are also paved with beige bricks. The pitched roof of the public area adopts wooden ribbed beams, with the rooftop clad in charred wood tiles. The combination of wood and bricks produces an austere, warm and natural interior ambience. In addition, the fireplace, dining table and piano further identify different public activity areas. Source by ARCHSTUDIO.

  • Location: Tangshan, Hebei, China
  • Architect: ARCHSTUDIO
  • Chief designer: Han Wenqiang
  • Architectural & interior design: Jiang Zhao, Hu Bo
  • Structural design: Zhang Yong
  • Electrical & plumbing design: Zheng Baowei
  • HVAC consultation: JAGA
  • Main materials: brick, wood, glass
  • Site area: 820 m2
  • Project area: 265 m2
  • Completed: January 2019
  • Text: Han Wenqiang
  • Photographs: Wang Ning, Courtesy of ARCHSTUDIO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *