Hangzhou Yuhang Opera by Henning Larsen opens its doors to the people

Hangzhou Yuhang Opera

Nestled between the bustling city of Hangzhou and the calm shores of East Lake, the Hangzhou Yuhang Opera cuts a distinctive profile in the skyline, its landscaped peaks appearing to dip beneath the water’s glassy surface. The new building forms the heart of a new cultural node in Yuhang, a fast-growing district in the metropolis of Hangzhou. The new structure houses a broad range of culturally oriented spaces, including a 1400-seat multipurpose auditorium, a 500-seat black box theatre, an exhibition center, and supporting facilities.

Extending Cultural Connection from West Lake to East Lake
Crucial to the design was East Lake, an expanse of water that lies at the heart of the surrounding park and forms the shimmering, reflective backdrop for the new Opera. While at first glance an established landscape, the lake was in fact part of Henning Larsen’s winning competition design, mirroring Hangzhou’s famed West Lake and creating a geographically contrasting node for culture in the urban region.

A meandering promenade circles the lake, passing through small pocket parks (including a traditional Chinese water garden) and commercial facilities. The exterior edge of the park borders a high-speed rail station that has been instrumental in Yuhang’s recent growth and will welcome even more visitors to the new cultural destination. The opera dominates the lake and the surroundings with a publicly accessible sloping landscape reminiscent in form and scale to ancient manmade landforms that have been discovered in the region.

A Building that Dissolves into the City
The two sloped and intersecting masses of the Opera perch above an elevated public plaza, the roofs touching lightly on the ground level to invite visitors to climb up and enjoy the view. Both structures are clad in a graphic façade pattern that references ice cracking on the frozen lake; moving from solid back-of-house coverage to near total transparency where it encloses the public foyers – floes of ice drifting away to reveal the bright interior.

The different entrances to the building connect in a path around the auditorium that offers views to the lake and foyer interior. Interior balconies and staircases maximize views out across the site and within the foyer: going to the opera is about seeing and being seen. The Opera building comprises two main performance/event spaces: the Main Hall, which can seat up to 1400, and the 500-seat Black Box theatre. The ability of the halls to host a variety of events was a core focus in the design, driving the ambitious acoustic and stage design inside the halls.

The Black Box theatre has the ability to literally open one full side to the elevated public plaza, becoming a stage for a massive 10.000 people exterior venue. Since its opening in May, the Opera has already hosted numerous performances and events, including an opening concert on 18 May by the Czech National Philharmonic Orchestra. The Opera and surrounding grounds have already proven to be a spark for regional development, with the surrounding district blossoming to become a new center in the in the 20 million person city of Hangzhou. Source by Henning Larsen.

  • Location: Wangmei Road, Yuhang District, China
  • Architect: Henning Larsen
  • Partner responsible: Claude Godefroy and Elva Tang
  • Project manager: Hannah Zhang
  • Project Team: Allen Shakir, Chee Yuen Choy, Dominik Mrozinski, David Ba-bul Mikkelsen, Ewa Bryzek, Emma Wang, Kasia Piekarczyk, Ka Tam, Melissa Sand-oval, Michelle Tam, Peng Jia, Richard Wood, Thomas Bormann
  • Local Architect: Hangzhou Architecture & Civil Engineering Design Institute Co., Ltd
  • Engineer: Buro Happold
  • Theater Planning: Kunkel
  • Acoustic Consultant: MBBM
  • Landscape Architect: Henning Larsen, Bassinet Turquin Paysage, AECOM
  • Façade Consultant: Inhabit Group
  • Contractor: Shanghai Construction No.4 (Group) Co. Ltd
  • Client: City Government of Yuhang District in Hangzhou
  • GFA: 82,546sqm
  • Year: 2019
  • Photographs: Philippe Ruault, Courtesy of Henning Larsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *