DETAILS: Apartment building in Heerhugowaard by mateoarquitectura

DETAILS

Working with matter is a mental activity, but it involves experimenting physical, sensible presence. In Heerhugowaard (Holland), as we construct dwellings, we experiment with the prototype in the timberwork of part of the facings.

On site, we begin with the samples of bricks, and this constant movement of hands and textures. The idea behind its rugged, rustic, varied envelope is to avoid typical Dutch abstraction and generate a more complex, perhaps baroque, skin than is usual, as an immediate reaction to the nearby domesticity.

The harder, most superficial layer uses different colours and textures of brick, a traditional Dutch material, while a second layer of painted timber anchors the building in its setting. In the framework of this project, experimentally, construction is purely digital (that is, paperless), with rationality, efficiency and prefabrication as the clear protagonists.

The project accepts these coordinates with pleasure and, in large parts, further introduces places and surfaces that remind us of the archaic conditions of construction, the artisan meeting of hand and head. As a possibility, too, of sensible, material expression in contact with domestic life, for which these buildings are intended. Source by mateoarquitectura.

  • Location: Heerhugowaard, Holland
  • Architect: mateoarquitectura
  • Client: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.
  • Status: Under Construction
  • Surface: 8,500 m2
  • Design: 2018
  • Photographs: Jeroen Musch, Courtesy of mateoarquitectura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *