Hillside in Los Angeles by SAOTA

Hillside

SAOTA’s Hillside home in Los Angeles is located immediately above Sunset Boulevard on a promontory just one over from Pierre Koenig’s landmark Stahl House. The site is a 20 000 square foot estate, featuring 300-degree views over the LA skyline and the city basin below, and the design was conceived of more as a self-contained oasis rather than a conventional house.

The Stahl House served as a key point of departure. The forms and articulation of Hillside’s roof planes, which were pushed as far forward as possible so that they could create meaningful external covered living spaces, set its architecture in dialogue with the iconic silhouette nearby and connect it to the drama of its context.

The projecting eaves and soffits create a “fifth” façade proved fortuitous in creating a sense of identity because the wraparound perimeter views necessitated the carefully controlled placement of solid walls and extensive use of glass to maximise the panoramic potential of the site. Consequently, the architecture is defined through the floating, overlapping horizontal floor and roof plates curating specific view axes rather than mass walls or external structure.

The steep approach from below resulted in a dramatic entrance through a top-lit central atrium – rising via a 12-car underground garage and an indoor waterfall cascading into a courtyard – before surfacing into the centre of the living level in a dramatic moment of revelation as a dead-on view of downtown LA opens up. The programme is arranged around this focal view, loosely forming two wings, one oriented east-west, and the other north-south.

The largely open-plan interior, in the absence of mass walls, has been articulated vertically and through volumetric changes to rationalise the layout. References to modernist construction techniques are picked up in the articulation of the steel columns and the sensuous and tactile use of timber and limestone on the floors and wall, which is carried extensively throughout the interior and exterior detailing.

Some of the identifying features such as the cut-outs in the roof have been reprised in the detailing of the interior ceilings to add interest. These outdoor spaces are in turn enclosed by a vast undulating infinity pool and lush landscaping along the perimeter, subtly screening neighbouring properties (and ensuring their privacy) with climbing ficus trees. Source by SAOTA.

  • Location: Los Angeles, USA
  • Architect: SAOTA
  • Project Team: Mark Bullivant, Philip Olmesdahl, Alwyn De Vos, Eugene Olivier & Conrad Martin
  • Architect of Record: WOODS + DANGARAN
  • Project Manager: Park Lane Projects
  • Contractor: Fortis Development
  • Landscaping: Chris Sosa
  • Lighting Design: Lux Populi
  • Interior Designer: MASS Beverly
  • Furnished: MASS Beverly & Minotti LA
  • Artwork: Creative Art Partners
  • Property Agents: Oppenheim Group & Bond Street Partners
  • Year: 2019
  • Photographs: Adam Letch, Courtesy of SAOTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *