COMBATENTES EDUCATIONAL CENTER BY CANNATÀ & FERNANDES


Cannatà & Fernandes

The project, while maintaining the relations of the preexisting building with the street, adds a new building, formally characterized by its curvilinear geometry which is able to create conditions for the development of the school program while rebalancing all the terrain lines and angles.

Cannatà & Fernandes

The different functions are articulated in two buildings (old and new), characterized by the different architectural objectives (rehabilitation and new construction) and the different school program requirements to receive children from the age of three to ten years old.

Cannatà & Fernandes

On the preexisting building, the project recovers the interior court and all the elements that characterize the four facades.

Cannatà & Fernandes

The interior spaces are rehabilitated, depending on the functional requirements that the building has to meet, ensuring the balance with their specific architectural character.

Cannatà & Fernandes

The functions related to public use were installed in this building, ensuring a smooth relationship between the school and the community – office, meeting room of the parent’s association, staff room, office and service areas, library, computer room, curriculum enrichment / music and related services.

Cannatà & Fernandes

The new building contains the classrooms, gymnasium, kindergarten, canteen, kitchen and related services and multipurpose rooms.

Cannatà & Fernandes

This is characterized in the Southwest by a facade comprising a blade system which controls the light and heat, while producing a variation in the building associated with games, creativity and rigor.

Cannatà & Fernandes

The Northeast is characterized by a curved facade made of concrete, isolated and covered with tiles.

Cannatà & Fernandes

The use of tiles creates a waterproof barrier and establishes a relationship of continuity with an ancient technique well dominated by the constructive culture of Ovar.

Cannatà & Fernandes

To ensure continuity of the spaces two covered passages were planned between the buildings in both levels.

Cannatà & Fernandes
Cannatà & Fernandes 

Cannatà & Fernandes
Cannatà & Fernandes 
Cannatà & Fernandes
Cannatà & Fernandes 
Location: Ovar, Portugal 
Architects: Cannatà & Fernandes 
Project Team: Bruno Silva, Dário Cannatà, Marta Lemos, Nuno Castro, Francisco Meireles, João Pedro Martins, Luís Carlos Do Vale, Maria Sofia Santos, Pedro Gouveia, Riccardo Cannatà, Sandro Teixeira 
Structural Engineering:Gop – João Maria Sobreira 
Mechanical Engineering:Get – Raúl Bessa 
Electrical Engineering:Gpic Alexandre Matins 
Area: 5,271 sqm 
Implantation Area: 2440.97 m2 
Exterior Spaces: 3421 m2 
Year: 2008 – 2012 
Client: Ovar City Hall 
Photographs: Luis Ferreira Alves, Dário Cannatà

Leave a Reply

Your email address will not be published.