Aireys House by Byrne Architects

Aireys House
Aireys House
Photo © Shannon McGrath

Aireys Inlet is a small coastal village known and loved for its quiet casual nature, a counterpoint to the higher density development creeping along the coastline from Torquay.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

For this project we were fortunate enough to have a site high on the cliff line with spectacular views to the famous Aireys Lighthouse, Eagle Rock, Lorne and the ocean beyond.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

The house is essentially three levels, although both ground and first floor are split at key moments to take advantage of views and connect back to the landscape.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

A basement houses a three car garage, workshop and wine cellar. There are three bedrooms at ground level, with the master bedroom, living and kitchen on the first floor.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

Central to the concept are ideas of fluidity and exploration. Between the house and the high cliff drop to the ocean are simple sand and gravel tracks, a rarity along the great ocean road. Cliff line trails rise and fall, bend and disperse like capillaries, on occasion opening up to expose exquisite hidden beaches.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

Our aim in this house was to emulate this fluid and permeable environment. There is no front or back, and the house is entered from various levels. The landscape undulates and continues around the house.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

Every turn leads to new and often surprising spaces within and around the house. While at ground level there is a sense of embededness and continuity, the main structure of the house is perched high on the site.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

The wedge form barricades the building and garden from violent winds from the south, while framing views to the ocean and across the hills to Lorne in the distance.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

Inside the rooms are filled with natural light. The warm, natural red Ironbark cladding is continued over internal walls. Material finishes are robust and allowed to weather naturally.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

Every room feels informal and inviting, as a beach house should be. Source by Byrne Architects.

Aireys House
Photo © Shannon McGrath

Location: Aireys, Australia
Architects: Byrne Architects
Project Team: Nicholas Byrne, James Jamison, Aaron Polson
Area: 377 sqm
Year: 2014
Photographs: Shannon McGrath

Aireys House
Photo © Shannon McGrath
Aireys House
Photo © Shannon McGrath
Aireys House
Photo © Shannon McGrath
Aireys House
Ground Floor Plan
Aireys House
Plan Floor Level 1
Aireys House
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published.