Bicycle park in Utrecht by Ector Hoogstad Architecten

Bicycle park

In the district around the central railway station, Utrecht is building the world’s largest bicycle park designed by Ector Hoogstad Architecten.

Bicycle park
Image © Ector Hoogstad Architecten

This bike park accommodates over 12,000 bicycles and provides a perfect bicycle infrastructure adjacent to the railway station, busses and trams. You cycle in and out, and each bicycle place is at a maximum of 4 minutes’ walk to the train station.

Bicycle park
Image © Ector Hoogstad Architecten

The design provides a safe and pleasant environment with ample daylight and high ceilings and surprising see-through opportunities. To use this bike park will be a spectacular experience.

Bicycle park
Image © Ector Hoogstad Architecten

“We wanted Station Square to be comprehensible again”, said Joost Ector. “These plans are all about creating comfortable public space and continuous connections with the historic center.

Bicycle park
Image © Ector Hoogstad Architecten

We untie the logistical knot and lay down a new organization that after decades of chaos will finally make this area as enjoyable as the rest of Utrecht’s beautiful city centre.”

Bicycle park
Image © Ector Hoogstad Architecten

Ector Hoogstad Architecten designed in collaboration with Royal Haskoning DHV and Sant & Co this new connection to the old city center in the shape of a raised square. It also includes the design of all the surrounding public spaces, a large transparent canopy and the bicycle park.

Bicycle park
Image © Ector Hoogstad Architecten

The first part of the square and the bike park with room for 6,000 bicycles will be ready in 2016. The entire project is completed in 2018.  Source by Ector Hoogstad Architecten.

Bicycle park
Image © Ector Hoogstad Architecten

Location: East side of Utrecht central station, the Netherlands
Architect: Ector Hoogstad Architecten
Landscape architect: Buro Sant & Co
Advisor civil engineering, constructions, installations: Royal Haskoning DHV
Advisor building physics, sustainability: DGMR
Client: Municipality of Utrecht
Year: 2018
Images: Courtesy of Ector Hoogstad Architecten

Leave a Reply

Your email address will not be published.