The Newtown School by Abin Design Studio

The Newtown School
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

This school façade project came to us at a stage when the construction of the 2 academic blocks was already underway. The blocks were rather generic, with 6 floors of classrooms, labs, and other facilities arranged towards the periphery around matching central courtyards. Our brief was to work within these existing parameters to make a school. So we developed a design program in terms of circulation, movement, ventilation, classrooms and other concerns.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

The locality is planned in a radial grid and the site for the school is curved along the longer edges. One approaches the site along the inner curve and the blocks are placed at a slight angle facing each other very slightly. They are separated by an active play area. The school also has a swimming pool on its grounds. Of the 2-acre plot, the school occupies approximately 1,60,000 sq ft. of floor space. Our approach was to create a screen that wraps around the buildings and unifies them visually.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

Also, we intended for the central courtyards of the buildings to merge with the play area creating a seamless connection between junior and senior school. Due to a restriction in program, this ground level connection was not possible. However, the screen was created with a strong character so that its continuous application across the buildings by itself would prove to be a unifying element. Graphical representations of symbols, alphabets and numbers became an inspiration for the screen.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

Younger children relate to simple lines as letters of the alphabet and as they grow, abstractions of the same would start to look more like alpha, gamma and pi. Thus, Familiar shapes and symbols were used to create a bespoke stencil screen around the existing unremarkable building mass. The facade not only provides shade to the classrooms from the harsh sun but also lends the school a distinct identity. 488 panels, made of Fibre-Reinforced Plastic (FRP), measuring 3.2 x 3.2 meters envelop each of the two academic blocks. 13 different panels were designed with a combination of small and large alphabets, numbers and symbols.

The Newtown School
Photos © Ravi Kanade

These have been placed in various orientations to achieve a randomized effect on the façade. Structural slabs were projected beyond the building surface all around in a way such that an exact number of panels would fit on all surfaces on the symmetrical cuboids. This also enabled simpler servicing of the panels from the back and ensured a better light quality for the building. We really didn’t want to break the momentum of the students as they walk from one area to another.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

So we designed the various levels to merge into one whole space through the visual connection of movement in the corridors lining the courtyards. The internal courtyards of both blocks were given structural slab projections of increasing size as one moved upwards. The corners of these projections were filleted into curves, transforming the rigid square courtyard into a free-form three dimensional sculptural space. The soffits of these projections were painted in various hues and the projections housed plants and creepers bringing vibrancy to the pivotal interaction zone of both blocks.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

The junior school courtyard was further designed to house a tot-lot (play area) while in the senior school it serves as a landscaped extension between the reception and seminar hall. Unfortunately, due to maintenance difficulties, keeping in mind the harsh sun and rain of Kolkata, both courtyards were eventually covered at the roof level using translucent polycarbonate sheets and artificial plants and trees were used in the landscaping of the internal courtyards rather than the proposed natural ones. However, the abundantly permeating diffused natural light still brings the courtyards alive with freshness.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

Keeping the base colours of the school neutral, using mainly whites and greys, the corridors were designed such that a coloured panel of tiles abutted each door. A child would, thus, not just associate the classroom with the sign but also the colours that flanked the doors. The colours of these 4” x 4” tile panels were chosen in a spectral sequence as one moved around the corridor. Young students respond more actively to bright colours, patterns and textures. The interiors of the junior school classrooms, labs, and liberal arts facilities were designed to be vibrant and interesting while allowing space for the children’s’ creativity to be displayed.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

The library was designed with an interesting false ceiling with dark grey mesh placed in a grid structure. The services above the false ceiling were painted black. This gave the illusion of a larger height to the library, giving the otherwise stacked and heavy area a rather airy and spacious proportion. A school cafeteria is meant for mischief, fun and laughter. The furniture and floor of the café was kept simple, some of the walls have been planned with large graffiti-like wallpaper (coming up soon) and the ceiling is a burst of dynamism with a wave pattern created using acrylic tubes of varying lengths and hues. Light fixtures were designed integrated within the acrylic tubes.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

Landscaping for the site was designed to add to the learning curriculum of the school. Many fruit and flower trees, a small water body, a bird bath, solar and wind powered lights, etc. were planned into the soft-scape to aid learning and build curiosity of sights, smells and sounds. Solar and Wind powered lights have also been used amidst others landscape lighting. Functionally, driveways were clearly defined and secondary routes like fire-tender access, etc, were paved using grass pavers to integrate them as extensions of landscaped areas. Soft mounds add interest and a play in sizes and heights of trees and shrubs creates interest. Source by Abin Design Studio.

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade

Location: Kolkata, West Bengal, India
Architects: Abin Design Studio
Project Team: Abin Chaudhuri, Paromita Chatterjee, Poorvi Dugar Ajmera
Architect on Record: SBA Spectra Consultants
Structural Consultant: SPA Consultants
Interior Furniture Coordinator: Beautiful Living
Facade Fabricators and Consultants: Annex Design Pvt. Ltd.
Signage Fabricator: Ins & Out
Materials used: Fibre Reinforced Polypropylene, Mild Steel
Area: 15000.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Ravi Kanade, Courtesy of Abin Design Studio

The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Photo © Ravi Kanade
The Newtown School
Plan
The Newtown School
Section
The Newtown School
Facade fixing detail

Leave a Reply

Your email address will not be published.