Revealed shortlist for Tintagel bridge contest

Tintagel bridge contest

Six design teams were shortlisted and asked to produce concepts. These concepts, including a short description from each design team, are below. These concepts are not the final designs but give an indication of the approach each team would take. These concepts will also go on display in the Tintagel village Tourist Information Centre (4th December – 11th December 2015, daily 11am-6pm) and English Heritage is asking the public for their thoughts on the different approaches.

Tintagel bridge contest
Photo © Malcolm Reading Consultants

A place of elemental power and beauty, a slender isthmus linking the headland to the mainland, has been its defining feature for 5,000 years. It achieved international fame in the twelfth century when Geoffrey of Monmouth’s History of the Kings of Britain described it as the place of the legendary King Arthur’s conception.

Dietmar Feichtinger Architectes with Terrell

Tintagel bridge contest
Image © Dietmar Feichtinger Architectes with Terrell

Between land and sea  The new connection re-establishes the  historic walkway to the island. Our proposal is a design that replaces the castle’s former wall and historical isthmus virtually, with cables crowned by a linear element – the link.

Tintagel bridge contest
Image © Dietmar Feichtinger Architectes with Terrell

A bowed steel girder is stressed into a horizontal position by stainless steel plates that are anchored in the slopes of the ravine. This structural principle is an inversion of the forces that one would expect for a structure of this kind. Instead of compressed pillars, the bridge is stressed by slender stainless steel plates; pre-stressing means that the 65m-long walkway is both light and rigid.

Tintagel bridge contest
Image © Dietmar Feichtinger Architectes with Terrell

Magically, it uses the maximum potential that is within the structural elements themselves. The bridge is posed on the landward side and it is received by inclined pillars on the island side, providing a structural gap that recalls Tintagel’s symbolism and recreates the processional entrance to the sacred island.

Marks Barfield Architects wth Flint and Neill, J&L Gibbons LLP and MOLA

Tintagel bridge contest
Image © Marks Barfield Architects wth Flint and Neill, J&L Gibbons LLP and MOLA

The Bronze Blade  The rugged, wild beauty of this rich yet  fragile site calls for a robust and delicate response – a bridge that is elegant, efficient, exhilarating and rooted in this spectacular place imbued with mystery. The Bronze Blade is a beam bridge – the oldest and simplest of bridge structures.

Tintagel bridge contest
Image © Marks Barfield Architects wth Flint and Neill, J&L Gibbons LLP and MOLA

Contemporary technology enables us to take it to new levels of breath-taking slenderness. The material choice is inspired by the historical significance of the site’s mineral resources; bronze handrails on site and Arthurian legend – the sword Excalibur. The bronze patination will enhance its appearance and durability – creating a visual link to the natural variations in the rock and lichens of the SSSI.

Tintagel bridge contest
Image © Marks Barfield Architects wth Flint and Neill, J&L Gibbons LLP and MOLA

The exceptionally tall, slender, twin pillars supporting the bridge are inspired by the dramatic natural stone stack formations and mining chimneys found along the coast. They are striated in coloured, locally sourced, concretes that echo the dynamic seams of the surrounding geology.

Ney & Partners with William Matthews Associates

Tintagel bridge contest
Image © Ney & Partners with William Matthews Associates

The Tintagel Castle footbridge is based on a simple concept: to recreate the link that once existed and filled the current void. Instead of introducing a third element that spans from side to side, we propose two independent cantilevers that reach out and touch, almost, in the middle.

Tintagel bridge contest
Image © Ney & Partners with William Matthews Associates

Visually, the link highlights the void through the absence of material in the middle of the crossing. The structure – 4.5m high where it springs from the rock face – tapers to a thickness of 170mm in the centre, with a clear joint between the mainland and island halves.

Tintagel bridge contest
Image © Ney & Partners with William Matthews Associates

The narrow gap between them represents the transition between the mainland and the island, here and there, the present and the past, the known and the unknown, reality and legend: all the things that make Tintagel so special and fascinating.

Niall McLaughlin Architects with Price and Myers

Tintagel bridge contest
Image © Niall McLaughlin Architects with Price and Myers

The construction of a bridge linking mainland and island offers a spectacular opportunity to solve the problem of access and to celebrate the landscape. Our proposal makes this link in way that is simple, durable and reinforces the place’s drama: a stone arch of Cornish granite springs across the chasm, seemingly tethering the island to the mainland.

Tintagel bridge contest
Image © Niall McLaughlin Architects with Price and Myers

The arched form is made of stacked stones. Its segmented construction speaks of the compressive force that holds it aloft, and of the masonry castle walls and stone strata of the site. The apex of the arch is just 200mm deep.

Tintagel bridge contest
Image © Niall McLaughlin Architects with Price and Myers

Its slenderness promotes economy, ease of construction and minimises the visual impact of the 70m span on this sensitive site. The upper surface of the arch forms a stone path bounded by a handrail of fine bronze balusters that recreates the lost land approach to the castle. It should feel both self-evident and astonishing.

RFR and Jean-François Blassel Architecte with EngineersHRW and WSP

Tintagel bridge contest
Image © RFR and Jean-François Blassel Architecte with EngineersHRW and WSP

High above the waves, the stone arch bridge evokes the solidity of the ancient pathway and isthmus that once existed in its place. The narrowing form of the granite structure echoes the ‘choke point’, the ‘Din Tagell’, which gave the island its name.

Tintagel bridge contest
Image © RFR and Jean-François Blassel Architecte with EngineersHRW and WSP

Through the use of natural stone, the bridge takes its place within Tintagel’s historical layers. It grows seamlessly from the cliffs, fitting naturally within this dramatic landscape. The design team is jointly led by award-winning French engineering firm RFR and Jean-François Blassel.

Tintagel bridge contest
Image © RFR and Jean-François Blassel Architecte with EngineersHRW and WSP

Blassel is a Paris-based architect whose designs are marked by simplicity of function and purity of structural principle, allowing structures to go beyond their primary function and become architectural complements to their surroundings. RFR and Blassel are supported by EngineersHRW, a UK-based practice with a refined aesthetic approach to structural engineering. WSP Parsons Brinckerhoff will provide key expertise with environmental, geotechnical, and constructability issues.

WilkinsonEyre with Atelier One

Tintagel bridge contest
Image © WilkinsonEyre with Atelier One

WilkinsonEyre and Atelier One have designed a bridge, with uninterrupted space below, which emphasises a feeling of lightness and daring in a single span. Our modern, light touch intervention uses minimal foundations to recreate a connection over the narrow isthmus between the two parts of Tintagel Castle.

Tintagel bridge contest
Image © WilkinsonEyre with Atelier One

It seeks not to compete with the historic remains, but rather serves to enhance the site’s dramatic nature while improving accessibility for all. Constructed from oak and stainless steel, the elements of the bridge are made up from a series of small components that are wheeled to site by hand and assembled in-situ.

Tintagel bridge contest
Image © WilkinsonEyre with Atelier One

The bridge deck is straight and relatively narrow with stratified components, solid in the centre and perforate at the edges, accentuating its linearity. This layering is inspired by the striking abundance of slate at the site – the layering of the material representing a physical reminder of the passing of time.

Source by Malcolm Reading Consultants.

Leave a Reply

Your email address will not be published.