Cai Studio by OMA

Cai Studio
Cai Studio
Photo © Brett Beyer

The renovation and expansion of Cai Guo-Qiang’s studio in New York, led by OMA Partner Shohei Shigematsu, organizes the studio’s multiple functions around a central, light-filled courtyard.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

The studio, located in a converted 1885 schoolhouse in New York’s Lower East Side, previously consisted of one floor on the ground level. The expanded space now includes both the basement level and an adjacent storefront on First Street.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

Now twice the original square footage, the expanded headquarters enhances the artist’s capability for production, exhibition and reception. “A series of distinct vertical connections from the street level illuminate the cellar level below,” commented lead designer, Shohei Shigematsu.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

“Natural light from the courtyard filters down through a series of light wells composed of walkable glass panels and a reflective bamboo vault. Inside, a central stairwell provides circulation to the lower level, as well as a double-height display space. An existing structural vault was repurposed as a periscope, offering views to the street via a mirrored desk in the library.”

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

Without gallery representation, the 8,675 square foot studio plays a crucial role in the artist’s operations, acting as the main work, archive, gallery, reception, administration, and office space.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

The porous boundaries between the programs unite the studio through continuous materials and light. The resin wall spans both levels along the courtyard edge, acting as a central spine distributing natural light.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

The wall system is constructed with integrated lighting and mechanical infrastructure, incorporating storage, display, workspace, and support spaces at various points along its length.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

The renovation also preserves many historic elements of the building, including the red school door which continues to serve as the main entry, original brick and stone masonry and archways, and the existing stairs and iron railings.
Each room has the flexibility to function as both a private workspace and public venue.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

Two ateliers with museum quality lighting are used for daily exhibitions as well as catered receptions. In the cellar, a new space with A/V capabilities and a sixteen-foot solid Douglas Fir table hosts large meetings and film screenings. The library provides a dedicated space for interviews with publishers and journalists with Cai’s collection of publications close at hand.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

A tea room composed of the essential elements of a customary Japanese tea house – tatami mats and a floating bamboo reed light fixture – acts as a traditional ceremonial space for visitors as well as a modern contemplation space for the studio. Source bY OMA.

Cai Studio
Photo © Brett Beyer

Location: New York City, USA
Architects: OMA
Partner-in-Charge: Shohei Shigematsu
Project Architect: Scott Abrahams
Project Team: Matthew Austin, Nick Demers-Stoddart, Sean Billy Kizy, Ted Lin, Ian Mills, Cass Nakashima, James Richards, Lawrence Siu, Hanying Zhang
Executive Architect: Shiming Tam Architect PC
Structural Engineer: Robert Silman Associates PC
MEP Engineer: Plus Group Consulting Engineering PLLC
Lighting Consultant: Tillotson Design Associates/ Dot Dash
Contractor: P&P Interior Inc.
Client: Cai Guo Qiang
Area: Total 805 m2 Museum/Gallery; 355m2 Services, 255m2 Exhibition, 195 m2 Office
Photographs: Brett Beyer, Courtesy of OMA

Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer
Cai Studio
Photo © Brett Beyer

Leave a Reply

Your email address will not be published.