Punjab Kesari Headquarters by Studio Symbiosis Architects

Punjab Kesari Headquarters


Punjab Kesari Headquarters is designed as “Fusion” of traditional Indian architecture and contemporary office space, the main objective is to reduce heat gain and optimize façade opening ratio, ensuring no artificial lighting is required on a typical day. An animated façade is designed as an outcome of different façade opening ratio depending on the orientation.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects

The inspiration was to translate a traditional Indian façade pattern by using digital simulations into an iterative processes to create a responsive built form. This traditional “Jali” screen creates culturally a sense of belonging. Lux level of 500 has been achieved in the building at a workstation height from each floor plate, along with a daylight factor of 2 over 80% of the floor plate; this is done to ensure that artificial lighting is not required inside the building on a normal day.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects

A hexagonal pattern was used as a base and through iterative process various porosity patterns were generated from it to create different light conditions. This resulted in a variable opacity condition in the facade that had a dual purpose of creating performative architecture and also created variable openings on the facade in various orientations generating a design for the facade that is animating and has an inherent meaning.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects

This resulting pattern morphs from 81% opacity on the north facade to 27% opacity on the south facade, with an intermediate opacity of 54% on East and 62% on west facade respectively. The Jali facade is made of Glass Reinforced Concrete panels. In terms of construction tolerances a system has been adopted whereby through cnc milling, a mould will be created for the facade pattern and this mould will be used for casting the facade panels.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects

The curvature of the entrance will be also casted using this process whereby by using digital fabrication of mould a higher accuracy in the design is achieved. Sustainability is at the epicentre of the project embedded in form of, optimized natural lighting, cross ventilation and reduction of heat gain. The double jali screen reduces the outside air temperature in front of the glass.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects

The colder air is going in and pulled into the atrium through the chimney effect of the atrium space and resulting in natural ventilation and reducing the indoor air temperature naturally so the cooling load for the air conditioning is reduced. Located at an urban corner in Delhi NCR the project looks at integrating with the surroundings with two bold gestures.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects

A sense of invitation with an urban lobby is created whereby the landscape flows inside the building creating seamless movement trajectories extending into the central atrium space. The project design was commissioned in 2014 and went into construction in August 2015. The opening date for the project is January 2017. Being an office space the building is seen as an interaction zone by creating moments allowing informal interaction.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects

A central atrium connects the various floors creating a diffused boundary condition and a visual porosity between people working on different floors. Since the design looks at no artificial lighting it makes the user feel closer to nature and allow to work in natural lighting. The office floors are dividable into smaller units to achieve flexible units ranging from 500 to 2000sqm. Source by Studio Symbiosis Architects.

Punjab Kesari Headquarters
Image © Studio Symbiosis Architects
  • Location: Delhi NCR, India
  • Architects: Studio Symbiosis Architects
  • Design: Britta Knobel Gupta, Amit Gupta
  • Associate: Pranav Semwal
  • Lead Project Architect: Akshay Kodoori
  • Project Team: Isha Pundir, Manu Sharma, Dentisa Koleva, S. Adarsh
  • Client: Punjab Kesari
  • Area: Builtup 18,000 sqm
  • Site: 5200 sqm
  • Foundation Stone Ceremony: 28th June 2015
  • Start Construction: August 2015
  • Awards: Winner Best Office Architecture India 2016-17, International Property Awards
  • Images: Courtesy of Studio Symbiosis Architects
Punjab Kesari Headquarters
Site
Punjab Kesari Headquarters
Site Access Diagram
Punjab Kesari Headquarters
Site Boundaries Diagram
Punjab Kesari Headquarters
Ventilation Diagram
Punjab Kesari Headquarters
Optimized Facade
Punjab Kesari Headquarters
Evolution Pattern
Punjab Kesari Headquarters
Concept Diagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.