Villa Platan by ADEPT

Villa Platan
Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

Designed from four rectangular volumes, seamlessly merging, a private villa sit on the very edge between land and sea.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

ADEPT is behind the design that is carefully tailored to the unique location using nature’s own colors and soft transitions between interior spaces, as well as between inside and outside, that makes the daily changes of the sea an integrated part of the architecture’s DNA.

Villa Platan
Photo © ADEPT

The villa was completed for a private client with the opportunity to build at the edge of the sea. The client had a vision of a simple life in beautiful spaces making the fantastic view an integrated part of everyday life in their home.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

The result is as unique as the location: a villa designed from four basic volumes with floating transitions. Towards the street, the villa appear serene and closed, the primary volumes broken only by the precise entrance door.

Villa Platan
Photo © ADEPT

Towards the sea and the garden, small courtyards are embraced by open and transparent facades with views towards the sea.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

“The villa was designed with the unique location as one of the main inspirations. Living in this home is an ever-changing experience of nature as the building itself frames the sea and the sky”, explains Anders Lonka, partner at ADEPT.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

Sand colored Kolumba brick and robust oak framing, add solidity to the villa, humbly adapting it to the exposed site. Curved white walls and broad plank floors melt the interior spaces together.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

All primary spaces have a contrasting end wall with a piece of handmade build-in furniture: a bookcase spanning an entire wall of the living room, a customized kitchen, a lamellae wall in the entrance room providing access to the basement and a wardrobe, and finally a full cabinet wall in the master bedroom with access to the bathroom.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

The basement has three guest rooms and a TV-room, all lit by natural daylight from light wells. Oak benches along the facade cover the light wells.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche

The garden surrounding the villa resembles a beach meadow as one find them in the natural habitat close by with shale, low trees and wild flowers.

Villa Platan
Photo © Jakob Lerche
  • Location: Aarhus, Denmark
  • Architects: ADEPT
  • Engineer: MOE
  • Landscape: Opland
  • Cost: Confidential
  • Area: 180 m2
  • Year: 2016
  • Photographs: Jakob Lerche,  ADEPT, Courtesy of ADEPT
Villa Platan
Photo © Jakob Lerche
Villa Platan
Photo © Jakob Lerche
Villa Platan
Photo © Jakob Lerche
Villa Platan
Photo © Jakob Lerche
Villa Platan
Photo © Jakob Lerche
Villa Platan
Photo © Jakob Lerche
Villa Platan
Site Plan
Villa Platan
Basement
Villa Platan
ground Floor Plan
Villa Platan
Wall Elements
Villa Platan
Diagram

1 Comment

  1. Hi. I just noticed that your site looks like it has a few code errors at the very top of your websites page. Im not sure if everybody is getting this same problem when browsing your site? I am employing a totally different browser than most people, referred to as Opera, so that is what might be causing it? I just wanted to make sure you know. Thanks for posting some great postings and Ill try to return back with a completely different browser to check things out!

Leave a Reply

Your email address will not be published.