CapitaMall Xinduxin by Laguarda.Low Architects

CapitaMall Xinduxin
CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

Laguarda.Low Architects has designed a new six-story retail center for CapitaLand located in Qingdao, China. The project, known as CapitaMall Xinduxin, officially opened to the public on Tuesday, June 28th. The highly anticipated retail center is comprised of a 6 level above-ground retail center, 2 levels of below-ground retail, and 2 levels of underground parking.

CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

Laguarda.Low Architects is the design architect for both the exterior and interior of the new 1.7 million square foot project. CapitaMall Xinduxin is the first international large-scale shopping center in Qingdao to cater to the city’s growing population of young professionals and families. Located at the junction of Heilongjang Road and Heifei Road, with a direct link to Qingdao’s new M3 subway line, CapitaMall Xinduxin is located in the heart of the city’s New Urban Center and is easily accessible by public transportation.

CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

CapitaMall Xinduxin’s striking facade was designed to match the energy of people moving through the New Urban Center and create an iconic shopping destination. Laguarda.Low began by composing an exterior form of interconnected bands that pull and push along the plane of the façade according to the interior program and exterior setback requirements.

CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

The fluid form is accentuated by banded metal panel cladding on the upper levels, as well as dramatic red accent panels and inset LED signage. At the ground level, the curtain-like metal façade lifts away from a double-height, glazed façade to reveal the exciting activities within the mall’s interior plaza. The shopping center’s interior spaces were designed to infuse the natural world into the shopping experience.

CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

Throughout each level, warm and light materials set the tone for a sophisticated and serene environment. The sinuous public corridors and expansive floor openings at each level encourage circulation throughout the mall and provide views to the upper levels. At the sixth level, a dramatic diagrid roof structure filters natural light from above. The varying apertures of the pattern work to maximize daylight for several keys spaces, while minimizing light for more intimate environments.

CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

The resulting variation in pattern evokes the feeling of walking beneath a canopy of trees. At the fifth and sixth levels, a central, double-height atrium space is completed with lush plantings to create an indoor garden – immersing visitors in a green, sun-lit tranquil setting.

CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

Pablo Laguarda, Principal of Laguarda.Low Architects comments: “The design focuses on creating a relaxing shopping experience for guests. To achieve this, we positioned key elements like the dining and entertainment spaces on the upper levels, adjacent to the interior garden.

CapitaMall Xinduxin
Image © Laguarda.Low Architects

This provides a perfect respite from the high energy of the shops and street below.” In addition to a large selection of fashion and lifestyle retailers, CapitaMall Xinduxin includes a cinema, various dining options, and over 1,000 parking spaces. Source and images, Courtesy of Laguarda.Low Architects.

Leave a Reply

Your email address will not be published.