Primary School Renovation and Extension by Giulia De Appolonia

Primary School Renovation and Extension
Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The project area is located in the outskirts of Villafranca and Verona, between the urban core and the agricultural land. The more distinctive presence is the “strada della Rizza” around which is structured the small village Rizza, that’s a quite busy output axis of Verona.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The new building is designed as a reconstruction and expansion of a previously existing one lying parallel to the “strada della Rizza” and looks like an inhabited wall that protects the school from the nearby road. For this reason, it present a 3,5m high basement in concrete without any window that look like an infrastructure’s construction.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The upper floor facade is fully coated with polycarbonate with a strong insulation coefficient, with gray tones to the outside and white to the inside. In this way light coming inside the classroom is not modified in its colour by the exterior colour of the facade. The classrooms thus have an entire wall producing natural diffused light.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The gap between outside polycarbonate and inside glass facades is ventilated in the bottom by a grid and in the top by motorized windows to improve the thermal behaviour of the building. This building facade is the natural ending of the square existing in front of the church, on the opposite side of the “ strada della Rizza”.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The relation between this two public buildings aim to create a complex urban space and to requalify in this way the whole area. The creation of a small public space in the side of the school intended to receive the pedestrian flow coming front the car parking in front of the church, has the same aim.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The entrance hall opens with its double high in a secondary street and works like a filter between public and private space inviting you to enter and stay. In opposition with the cold colours and materials existing in the “ strada della Rizza” side of the building, this entrance side and the garden one present some coloured parts.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The shelter existing in front of the entrance hall, outside the school fence, is an important element of urban mediation because it relate the double high element of the entrance with the scale of the detached houses existing in around.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The inside of the building is dominated by colours by the use of a specific material called “valchromat” (a mix of wood fibers with resin, paste coloured and available in the colours of the natural oxide) to develop a real chromatic identity path for the small users of the building.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

Thanks to its adaptability and its high technical performance, this material is used indistinctly as a wall cladding, and to create furniture and doors in particular in the classrooms and library that presents a fitted wall. The intervention in the existing building is a seismic energy efficiency upgrading, building renovation as well as a refunctionalisation of the basement, initially organized as an open space and finally configured as a small auditorium and two special classrooms ( art and informatics).

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi

The facades intervention involves new windows frames, an insulated coat in opaque parts and a double skin made with polycarbonate vertical strips that relate the old building with the new one giving it a contemporary image. The different yellow tones of the polycarbonate reflects the colours of the garden and define a changing aesthetic, sensible to the different hours of the day and the different seasons. Source by Giulia De Appolonia.

Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi
  • Location: Villafranca, Italy
  • Architect: Giulia De Appolonia
  • Infrastructure and Safety: Tesis Srl, Planex Srl
  • Structural Design: H&B Srl/ Ing.F. Palmieri
  • Client: Comune Di Villafranca
  • Area: 2100 Mq ( 1200m2 Renovation – 900m2 Expansion)
  • Costs: 2.200.000 €
  • Year: 2016
  • Photographs: Niccolo Galeazzi, Courtesy of Giulia De Appolonia
Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi
Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi
Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi
Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi
Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi
Primary School Renovation and Extension
Photo © Niccolo Galeazzi
Primary School Renovation and Extension
Site Plan
Primary School Renovation and Extension
Basement
Primary School Renovation and Extension
Ground Floor Plan
Primary School Renovation and Extension
First Floor Plan
Primary School Renovation and Extension
Roof Plan
Primary School Renovation and Extension
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published.