Beirut Terraces by Herzog & de Meuron

Beirut Terraces
Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

The structure and appearance of the proposed building are informed with an awareness and respect for the city’s past, as well as the self-confidence and optimism of contemporary Beirut. Five principles define the project: layers and terraces, inside and outside, vegetation, views and privacy, light and identity.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

The result is a vertically layered building: slabs of varying sizes allow for interplay between openness and privacy that fosters flexible living between inside and outside. Fine detailing and a focus on the concerted orchestration of quality materials produce a structure that is both efficient and luxurious. Careful environmental engineering and specific use of vegetation further enhance sustainability and the quality of life within the building.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

Layers and Terraces
The building is a multilayered 119-metre tall high-rise. The stratified structure is distinguished by projecting or set back living areas that generate terraces and overhangs, light and shadow, places of shelter and exposure. As a result, each unit is unique and variations in the layout of the apartments on each layer thoughtfully shape a new neighbourhood.

Beirut Terraces
Photo © Trevor Patt

Inside and Outside
The moderate climate of Beirut is undoubtedly one of the city’s greatest assets; it makes outdoor living an integral part of Beirut’s urban culture. The design therefore aims to cultivate this asset and incorporate it into the apartments. Indoor and outdoor spaces merge into each other so that the generous terraces truly become living spaces.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

Vegetation, Views and Privacy
The idea of a green boulevard that connects the residential high-rise to its surroundings is taken up by the design and continued vertically both inside and outside the building. An expansive water feature in the main entry – a tall, airy, open space – is complemented by views of the sea to the north and the green boulevard to the east. The interplay of architecture and nature that enlivens the spacious lobby around the central core is reiterated on the balconies and terraces throughout the entire building.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

The lobby thus forms a vibrant transition between the open, public landscape and private, green residences. Being so close to the shoreline of Beirut, the building affords beautiful views of the sea. The vegetation on the terraces acts as a screen that not only provides shade but also ensures privacy for each apartment. Additionally, the building’s vegetation frames views and generates pleasant microclimates by tempering the immediate environment.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

Light and Identity
Extensive overhangs provide shade and reduce solar gain. The slabs of each floor protrude around their entire circumference by a minimum of 60 centimetres, easing construction and maintenance of the extensive double-galzed façades. The floor plates are thick enough to balance the daily temperature cycles by virtue of their thermal mass, storing cold through the night and releasing it during the day. Such passive strategies make the building a truly sustainable place to live in.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

Structure
The tower is made of five modular floors, repeated in different combinations. The structure is carried by the core and a regular column-grid that spans up to 14.7 metres. As a result the walls of the apartments are not structural and their arrangement is open to future flexibility. Each quarter of the tower has its own lobby with elevators serving no more than two apartments at a time. For greater efficiency, two lobbies share service elevators, MEP risers, and fire escapes.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan

Apartments
The mix of apartments of different sizes and types, including multi-storey duplexes, are distributed throughout the building, offering a variety of conditions to meet each tenant’s needs and provide each level with a unique identity. The apartments generally consist of three areas: a public reception area, a private living space, and a service area.

Beirut Terraces
Photo © Trevor Patt

The foyer and grand living room in the reception area include areas for seating and dining with access to a spacious viewing terrace. The private space features a family living room and bedrooms with en-suite bathrooms and walk-in closets and often also includes access to a terrace. The service area comprises a kitchen with storage and laundry room attached and a maid’s bedroom with bathroom. All the main spaces, such as living rooms and bedrooms, provide a clear height of 3.31 metres. Source by Herzog & de Meuron.

Beirut Terraces
Photo © Iwan Baan
  • Location: Beirut, Lebanon
  • Architect: Herzog & de Meuron
  • Herzog & de Meuron Team: Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Stefan Marbach (Partner in Charge)
  • Project Team: Tobias Winkelmann (Associate, Project Director), Ursula Hürzeler (Project Manager), Claudia Winkelmann (Project Manager), Alexandria Ålgård, Claire Clément, Dorothee Dietz, Corina Ebeling, Joris Fach, Dara Huang, Julia Jamrozik, Hamit Kaplan, Johannes Kohnle, Yusun Kwon, Christina Liao, Samuel Nelson, Kevin Peter, Yann Petter, Daniel Rabin, Susanna Rahm, Mónica Sedano, Raha Talebi, Antonia Weiss, Léonie Wenz, Thomasine Wolfensberger
  • Client: Benchmark Development SAL, Beirut, Lebanon
  • Year: 2016
  • Photographs: Iwan Baan, Trevor Patt, via afasiaa

Leave a Reply

Your email address will not be published.