Blue Line Park by Migliore+Servetto

Blue Line

The redevelopment project for a waterfront area running along 5 km of abandoned railway in the city of Busan, which will give rise to a themed park called the “Blue Line Park”. For the design of this vast area – construction of which will begin in 2019 – the architects worked on different narrative levels in order to provide a new waterfront for the city, and at the same time offer visitors a diverse range of activities that will engage users of different ages and interests.

On the one hand, the designers took the historical transformations and the local context and territory into account and decided to maintain a link with the long-established character of the area. On the other hand, their aim was also to rebuild the relationship between humans and nature, transforming the area into a sort of filter between the bay of Busan and the surrounding urban fabric. “Blue Line Park” is the place where the city is reconciled with the natural landscape, thanks in part to a targeted use of technology and sound design, as well as a new and fascinating cultural hub for events, concerts and collective activities. The linear park designed by Migliore+Servetto unfurls over five kilometres and feature two main entrances, with two new urban squares that serve as a junction with the city.

On one side, the narrow side streets of the district, densely packed with artisanal businesses, flow into Mipo Square, while on the other side, the multifunctional space emerges near the old terminal of Songjeong railway station. Corresponding to the two access points, thin blades of grass in a bright yellow-green tower up to 10 metres in height, almost as if creating an outsized artificial version of nature. This structure marks the transition from the urban to the natural environment and introduces visitors to a path punctuated by thematic areas, designed to offer different experiences and named “Islands of Listening, Knowledge and Encounter” by the architects.

The “Islands of Listening” are fully fledged sound installations, aimed at connecting visitors with the natural element that surrounds them: the “Wind Installation” entrusts light bamboo rods with the task of restoring the voice of the wind to visitors; “Listen to the Sea” places visitors in dialogue with the marine environment through large ear drums that act as a sounding board for the echo of the sea; “Play the Symphony” encourages active participation through the creative use of an element from Korean tradition, the typical metal bowls transformed into percussion instruments that can play the entire musical scale. The protagonist of “Listen to the Nature” is the luxuriant nature of the wooded area behind it, as wide corten steel arches invite visitors to stop and listen to all the sounds of the fauna and the surrounding vegetation.

In the “Islands of Knowledge”, technology becomes a means of creating awareness of the geographical qualities of the area. Migliore+Servetto shall create moments of rest and knowledge here. The “Florarium” is a sort of digital library dedicated to the local flora, characterised by long corten steel and wood benches. The “Algae Pavilion” in the heart of the park is an exhibition pavilion, but also an iconic structure that strongly
refers to local tradition. Its external covering changes in appearance as the atmospheric conditions change, making a real landmark within the park. Finally, the “Islands of Encounter” are places designed to accommodate extended moments in which people come together and share, and serve as hubs for activating the park life.

The “Rainbow Tunnel” is an area of transit that can turn into an evocative location for concerts and events, with coloured windows that acting as a filter for the external landscape, offering a new way of seeing the surrounding nature. The view of the Bay of Busan acts as a backdrop to the “Boat Theatre”, an open-air theatre situated halfway along the route, whose shape enchantingly evokes the hull of a boat. Offering an additional opportunity for interaction and entertainment, at the end of the pathway there is an extremely permeable scenographic element: the large 9-metre setting of the “Cinema Paradiso”, which frames the old railway and the landscape and can be transformed into a cinema screen or backdrop for theatrical performances as required.

In the context of the new multifunctional space, which is created near the historical Songjeong station, abandoned tracks occupied by mobile platforms recall the old train seats, while simple structures at the side offer local artisans and artists the opportunity to exhibit their products in a sort of outdoor market. Visitors are thus invited to follow an acoustic park with a linear structure, as they tread a path that interconnects natural splendours with the past and present history of the place. The line it traces does not only translate back to the old railway tracks, but it also becomes a synthesis, not only between the past of the site and its current form, but also between what the park is and what it could be, a place brought to life through being experienced. Source by Migliore+Servetto, images Courtesy of 54words.

Leave a Reply

Your email address will not be published.