Al Janoub Stadium & Precinct by Zaha Hadid Architecs

Al Janoub Stadium

Al Janoub Stadium was the first new stadium commissioned for the 2022 FIFA World Cup in Qatar. It is located in the city of Al Wakrah, 20km south of Doha and connected to the capital via the Red Line of the new Doha Metro system. The client’s brief was for a 40,000-seat football stadium for the 2022 World Cup which could be reduced to a 20,000-seat capacity in its legacy mode following the tournament. 20,000 seats is the optimum capacity for legacy use as the home ground to Al Wakrah Sport Club professional football team of the Qatar Stars national league.

The stadium has an operable roof designed by Schlaich Bergermann Partner and a seating bowl cooling system that ensures the stadium is can be used during Qatar’s summer months. The operable roof has been designed in sympathy with the cladding using pleated PTFE fabric and cables. When its deployed, the roof operates like a sail to cover the oculus above the field of play and create a sheltered environment for football during the summer.

Passive design principles along with computer modelling and wind tunnel tests were used to maximise the effectiveness of the physical enclosure to ensure player and spectator comfort. Given the stadium’s context within the coastal city of Al Wakrah, the client asked that its design reflect the maritime traditions and history of the location, in particular, the traditional boat of the region, the dhow. ZHA responded with a design that incorporates these cultural references in an abstracted manner and combines them with practical responses to the climate, context and the functional requirements of a football stadium.

The abstraction transforms the literal into something new and appropriate for a football stadium; allowing multiple interpretations of these cultural references both in terms of how they are applied and how they are read. The stadium’s roof design is an abstraction of the hulls of dhows turned upside-down and huddled together to provide shade and shelter. This is expressed in the stadium’s envelope geometry, details and selected materiality, including the roof’s beam structure that echoes the interior structure of a d’how’s hull.

The facades of the stadium are slanted outwards, tapered in elevation and reminiscent of the pleating of a dhow’s sails. The image of the dhow is further emphasized through the large overhang of the stadium’s eaves that incorporates strips of metal cladding reminiscent of the timber structures used in a dhow. The stadium’s opaque roof and wall areas are expressed as pleated cross sections. This feature, which has its origins in Arabic motifs and calligraphy, adds texture to the outer shell and also emphasizes the stadium’s unique geometry.

The external cladding materials are deliberately selected from a limited palette of materials and choice of colours; namely white for the roof and wall cladding, and darker colours for the areas below the eaves, including the lower level curtain walling with its ornamental lattice screen print that provide shading. The colour scheme for the external building envelope dovetails with its geometric forms and reinforces the articulation of the outer skin. The roof cladding and opaque surface areas above the eaves are white or off-white in colour with a gloss surface finish that is reminiscent of sea shells and emphasizes the pleats which add texture to the building envelope.

The embossed eaves and the lattice screen print of the glazed lower-level facades are metallic bronze in colour, adding a sense of richness and depth to the design. The choice of a bronze metallic finish of these worked surfaces pays homage to the traditions and artistry of Islamic craftsmanship. The stadium sits on a large landscaped podium that takes visitors from grade to the entry level main entry concourse located at the middle of the seating bowl’s tiers.
This podium connects the stadium into the adjacent landscape and reduces its scale. Large parabolic voids within the podium signify different activity zones.

On the eastern side, voids allow for the majority of spectators to arrive and depart from the stadium. The north eastern void will include a community market whilst the south eastern void hosts an activity park. To the west, the parabolic void within the podium allows for vehicle access and drop off at grade for the players, officials and dignitaries. The stadium was designed in conjunction with a new precinct so that its sits at the heart of an urban extension of the city, creating community based activities in and around the stadium on non-event days. Source by Zaha Hadid Architecs.

  • Location: Al Wakrah, Qatar
  • Architect: Zaha Hadid Architecs
  • Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
  • Project Director: Jim Heverin
  • Project Architect: Johannes Hoffmann Project Team: Annarita Papeschi, Andreas Urff, Antonio Monserrat, Cynthia Du, Edgar Payan, Ermis Chavaltzi, Fernando Poucell, Ganesh Nimmala, George King, Ho-Ping Hsia, Irene Guerra, Jan Klaska, Junyi Wang, Karim Muallem, Karoly Markos, Ming Cheong, Moa Carlsson, Mohamed Al-Jubori, Nastassia Linau, Paulo Flores, Peter Irmscher, Rafael Portillo, Stephane Vallotton, Thomas Soo, Vincent Konate, Yeena Yun, Wen-Kai Li (Kevin)
  • Lead Consultant: Aecom
  • Operable Roof Design: Schlaich Bergermann Partner
  • Client: Supreme Committee for Delivery & Legacy of the 2022 FIFA World Cup Qatar™
  • Inaugurated: 16 May 2019
  • Photographs: Hufton+Crow, Courtesy of Zaha Hadid Architecs

Leave a Reply

Your email address will not be published.