MVRDV wins competition with Shenzhen Terraces

Shenzhen Terraces

MVRDV has been selected as the winner in a competition to design the 101,300-square-metre, mixed-use Shimao ShenKong International Centre. Located in Universiade New Town, Longgang District, Shenzhen, MVRDV’s Shenzhen Terraces was designed with sustainability as a focus, the completed project will form the core of the thriving university neighbourhood, acting as a new three-dimensional urban living room with more than 20 programs, including a small gallery, library, and outdoor theatre.

The central concept of Shenzhen Terraces is to merge the existing landscape with the new development by using stacked plateaus for its various buildings. The predominantly horizontal lines of the terraces contrast with the vertical lines of the surrounding high-rises to bring about a sense of tranquillity through their slow curving shapes.Combining a pedestrian-friendly landscape with a mixture of functions and public transport, Shenzhen Terraces is poised to become a sustainable hub for the surrounding area.

The abundant planting and water features reduce the local temperature and provide habitat for urban wildlife, while gardens and rainwater collection generate food and water resources. The concrete used in the buildings themselves will be made using recycled concrete as the aggregate, and photovoltaic panels will adorn extensive portions of the rooftops. The terraces are adapted to serve a diversity of functions: large overhangs shield the visitors from the hot sun, while offering places to sit and enjoy the view.

These shaded terraces create places for plants and water basins that cool the verandas and create a climate buffer to the interiors. The edges of the terraces dip at strategic points to form connections between the various floors and to double as small outdoor auditoriums. In other places, the facades are pushed inwards to emphasize entrances and create recognizable places within the scheme to help visitors orient themselves.

The largest building – containing among other things a bus terminal, conference centre, and entrepreneurship centre on the east of the site – is carved out in its centre to form an open-air atrium. Finally, bridging elements are introduced between the various buildings, turning the second floor into a continuous route and connecting it with the surrounding developments. These connections knit Shenzhen’s newest urban living room into its context, making it one with the city and offering access for all.

The design’s landscaping, developed in collaboration with Openfabric, echoes the pebble-like forms of the terraces above to create patches of greenery and public programming between pedestrian routes. These patches host planting that imitates the sub-tropical natural forests of the region, mixed alongside features such as grassy hills, palm tree-filled plazas, public art, reflective pools, and activity zones for pursuits such as climbing or table tennis. The landscaping also extends to the roofs of the buildings, with a green lawns that are accessible to the users occupying the areas that are not covered with photovoltaic panels. Source by MVRDV.

  • Location: Shenzhen, China
  • Architect: MVRDV
  • Founding Partner in charge: Winy Maas
  • Director: Gideon Maasland
  • Associate Design Director: Gijs Rikken
  • Design Team: Sanne van Manen, Irgen Salianji, Shengjie Zhan, Luca Beltrame, Katarzyna Maria Ephraim, Cas Esbach, Hengwei Ji, DongMin Lee, Yannick Macken, Giuseppe Mazzaglia, Siyi Pan, Sen Yang, Jiani You, Daan Zandbergen
  • Landscape architect: Openfabric
  • Cost Calculation: Shanghai Xinyuan Construction Engineering Consulting Co., Ltd
  • Client: Shenzhen Shimao Xin Li Cheng Industry Co.,Ltd. Size and Programme:
  • Size and Programme: 95,000 m2 mixed-use
  • Year: 2019
  • Images: Atchain, Courtesy of MVRDV

Leave a Reply

Your email address will not be published.