gmp wins competition for Glashütte school campus in Norderstedt

Glashütte school campus

In future, the new Glashütte school campus in Norderstedt will combine the Lise-Meitner high school and the Ossenmoorpark community school in a new development. In addition to the high school with four parallel classes and the community school with three parallel classes for a total of about 1,200 students, the design includes a local city library, a youth center with assembly hall, and two sports halls with three ball game facilities each.

Embedded in the green corridor of Ossenmoor Park, the campus site is intended to function as a key leisure site for the inhabitants of the Glashütte district which, with its wide spectrum of activities, appeals to all age groups. Free access to the public will be available to the pitches for beach volleyball, basketball, and football, and there will be a workout area, parks, and a chill-out grove with hammocks and randomly placed chairs for people to relax and enjoy themselves.

The shared inner courtyard of the new development creates a meeting point for all students and teachers of both schools. In terms of spatial arrangement, the high school and the community school are separated on the upper floors and are accessed via two separate light-flooded stairwells; both schools are clearly organized in distinct year clusters. The shared educational areas such as science rooms, workshops, and craft classrooms, as well as the schools’ offices, are located between the two schools.

From the central foyer there is direct access for all students to the café (open during break times), a wholefood shop, the public library, and the refectory. The compact design of the buildings favors low energy consumption as well as economic construction and maintenance of the school campus. The planned supporting framework consists of a timber hybrid skeleton construction. The combination of timber and reinforced concrete components creates a loadbearing structure that is highly efficient, economical, and flexible. The interior design emphasizes authentic materials such as wood, concrete, and steel.

  • Location: Norderstedt, Germany
  • Architect: gmp
  • Design: Volkwin Marg and Nikolaus Goetze with Marc Ziemons
  • Competition lead: Robert Friedrichs
  • Project Team: Seung-Yeon Kim, Alessia Spezzano, Francesco Scarpati, Peter Radomski, Maddalena Barbieri, Victor Bilous, Urs Wedekind
  • Landscape architecture: WES GmbH LandschaftsArchitektur
  • Client: City of Norderstedt
  • Completion scheduled: 2024
  • Images: Courtesy of gmp

Leave a Reply

Your email address will not be published.