2 Murray Road by Zaha Hadid Architects

2 Murray Road

Located in the heart of Hong Kong’s central business district, the 36-storey Murray Road project for Henderson Land replaces a multi-storey car park to create an urban oasis adjacent to Chater Garden within a short walking distance to both Central and Admiralty MTR metro stations. With its base elevated above the ground to shelter courtyards and gardens cultivated with trees and plants in the centre of one of the world’s busiest cities, the design creates new civic plazas that are enveloped by nature.

Echoing the organic forms of the natural world; the redevelopment connects with the adjacent public gardens and parks. These tranquil outdoor areas flow into the generous communal spaces of the interior; the craftsmanship and precision of the curved glass façade enhancing this seamless connectivity between the building’s interiors and the surrounding gardens and city beyond. The design reinterprets the structural forms and layering of a Bauhinia bud about to blossom.

Known as the Hong Kong orchid tree, the Bauhinia x blakeana was first propagated in the city’s botanic gardens above the Murray Road site and its flowering bud features on Hong Kong’s flag. At the core of the city’s financial district, the project is situated at the east-west / north-south junction of Hong Kong’s network of elevated pedestrian walkways; connecting directly with surrounding gardens, shops and restaurants as well as the offices of leading financial and civic institutions.

A high-tensile steel structure provides very wide span (up to 26m) of naturally lit, column-free, Grade A office space with a 5 metre floor-to-floor height giving maximum flexibility; its vertical core located on the eastern side of the building to optimise views of Chater Garden and the city’s renowned skyline to the west. The design has achieved LEED Platinum and WELL Platinum pre-certification together with the highest 3-Star rating of China’s Green Building Rating Program.

The design, procurement and construction targets full certification at occupancy. The building’s smart management system creates a contactless pathway for all occupants from the street to their workstation that eliminates direct contact with communal surfaces and includes AI-assisted lift controls. Using a mobile phone, contactless smart card or biometric recognition, occupants can enter the building and pass security, call lifts to their office floor and access other zones such as lounge areas and washrooms.

The large double-height foyer at ground level welcomes staff and visitors with its interplay of natural light, planting and organic forms leading up to the second floor public lobby on the city’s elevated walkway network. Suspended above the canopy of its surrounding tress, the sculptural glass façade of this expansive lobby defines a variety of nested spaces. Designed for intuitive navigation and to accommodate evolving patterns of working with enhanced workplace flexibility, the colour palettes of these finely detailed spaces differentiate key destinations within the tower.

Located on the refuge floor, the Sky Garden is an outdoor recreational space with running track and an aquaponics planting network that acts as an effective biological air-purifying filter by consuming contaminants. The banqueting hall at the top of the tower offers panoramic views of the city’s surrounding skyline. Designed to withstand the region’s powerful summer typhoons, the façade is comprised of 4-ply, double-laminated, double-curved insulated glass units to effectively insulate the building and reduce its cooling load as well as build resilience.

Hybrid ventilation is controlled by the building’s automated management system and enables all office levels to be naturally ventilated. This natural ventilation can be supplemented when required with mechanical dehumidification and filtration to further enhance the indoor environment and air quality. The building’s air quality monitoring system will detect the degree of occupancy in any interior and automatically adjust indoor air temperature, humidity and fresh air volume to meet demand. These smart systems learn to accurately predict daily occupancy trends to optimise energy demand, ensuring increased efficiencies with lower energy consumption.

Two weather stations installed at street level and roof level will monitor real-time outdoor conditions including PM10, PM2.5, ozone, daylight (solar irradiation), wind speed (m/s), rainfall (mm), temperature (oC), humidity (%) and noise (dB). These weather stations will inform occupants of outdoor air quality and are connected to the building’s automated management system to adjust the tower’s hybrid ventilation as required, ensuring the optimum supply of high quality outdoor air.

The redevelopment also incorporates a solar responsive ventilator (SRV) along the western perimeter of each floor to enhance the comfort of occupants. Powered by photovoltaics, the low speed, silent SRV creates a channel of air that has the ability to adjust solar radiative heat to the perimeter zone for further comfort. A 26% reduction in electricity demand will be achieved with the use of smart chiller plant optimization, high-efficiency HVAC equipment and daylight sensors that reduce artificial lighting during periods of sufficient natural light. Source by Zaha Hadid Architects.

  • Location: Hong Kong, China
  • Architect: Zaha Hadid Architects (ZHA)
  • Design: Patrik Schumacher
  • ZHA Project Directors: Jim Heverin; Sara Klomps, Chris Lepine
  • ZHA Project Team: Brandon Gehrke, Bidisha Sinha, Carlos Michel-Medina, Edgar Payan, Eddie Can, Fernando Alvarenga, Hazel Wu, Inês Fontoura, Irena Predalic, Janet Cheung, Kaloyan Erevinov, Kar-Hwa Ho, Karoly Markos, Kelvin Ma, Kylie Chan, Magda Smolinska, Melodie Leung, Michael Sims, Muriel Boselli, Nailu Chen, Oliver Bray, Paulo Flores, Simon Yu, Tim Yeung, Torsten Broeder, Yun Zhang
  • ZHA Competition Team: Edgar Payan, Adrian Yiu, Brandon Gehrke, Carlota Boyer, Eddie Can, Fernando Alvarenga, Irena Predalic, Karoly Markos, Lorena Espaillat Bencosme, Maria Tsironi, Michail Desyllas, Nailu Chen, Paulo Flores, Philip Siedler, Saman Dadgostar, Torsten Broeder, Uli Blum
  • Local Architect & AP: Ronald Lu & Partners (Hong Kong)
  • Building Services Engineering: WSP (Asia)
  • Structural & Geotechnical Engineering: LERA Consulting Structural Engineers (Steel); C M Wong & Associates; Eckersley O’Callaghan Asia (Footbridges & Banquet Hall)
  • Facade Engineering: Group 5F; Meinhardt Facade Technology (Hong Kong)
  • Lighting consultant: LichtVision; Speirs + Major (Landscape & Media Façade)
  • Landscaping: PWP Landscape Architecture; Earthasia
  • Quantity Surveyor: Rider Levett Bucknall
  • Sustainability & Civil Engineering: Arup
  • Traffic consultant: MVA (Hong Kong)
  • Acoustic consultant: Shen Milsom & Wilke
  • Vibration consultant: C.F. Ng and Associates
  • AV / IV / Specialist Media consultant: Ptarmigan Integration Limited
  • Security consultant: UCS Hong Kong
  • Signage & Wayfinding consultant: Atelier Pacific
  • Client: Henderson Land
  • Area: 43,200 sq.m
  • Year: 2020
  • Images: Arqui9, MIR, Cosmocube, PixelFlakes, Courtesy of ZHA

Leave a Reply

Your email address will not be published.