The Cocoon by Score Architecture

Cocoon

The design aims to creating a unique formula where humans, animals and nature coexist. The living module, always establish a very specific relation to the context, nurturing an environment where local fauna and flora can coexist with human beings: an inclusive condominium. The location of the two modules emphasise the essence of Vibrac’s landscape, with its waters and woods. One module will be hanging from the trees and one will be gently floating on one of the Charente Rivers.

Different seasons leave space to different scenarios. As the nature around change, as well as the living modules do. The indoor space offers a unique experience of the landscape while being surrounded by the sounds of the water and woods. No distinction is made between animals and humans and rooms are glued together to create a bubble-like shape. Detached rooms can be added according to different types of guests or functions.

The interiors are designed for humans and animals while the external skin provides an environment for plants to grow and naturally creates habitats for microorganisms and insects as part of a ‘living landscape canvas’. Both modules are formally and constructively consistent with variations in compositions, sizes and openings. The inner rooms are constructed with timber elements and linked to the main bamboo netting structure.

this latter works also as a support for the exterior module finishing: an organic hemp mesh. The bamboo structure is interrupted in front of the openings, in order to keep the view open over the surrounding landscape. The treehouse module is firmly supported to the nearby trees with a system of stretched ropes and anchored with steel elements. While module two gives the illusion of floating on the water edge and is placed on piles. Source by Score Architecture.

  • Location: Vibrac, France
  • Architect: Score Architecture
  • Competition: Tree house module
  • Organizer: young architects competition (YAC)
  • Client: Dartagnans
  • Year: 2020
  • Images: Courtesy of Score Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published.