Villa G01 by Mask Architects

Villa G01

Villa G01 is unique luxury villa with panoramic sea view, located in one of the most exclusive areas of Northern Sardinia. The “Villa G01” villa was designed to ensure the sustainability of the local architectural and material texture of Sardinia, using today’s technology with robotic construction technique.

Mask Architects have aimed to ensure the sustainability of the existing texture by combining the inspiration they draw from the architectural texture of Sardinian works of Jacques Cuelle with their own architectural style and the birth of this old-new combination with today’s technology. Their aim is to realise a design using a local architectural style which is organic, having natural textures, using local materials but not the same used before.

This property is surrounded by a large garden measuring 4,000 m2, internal surface area 592,00 m2 and is perfectly integrated into its natural environment, nestled between rocks and vegetation, as well as bordering the beach and its crystal-blue sea. The living area consists of a large living room which is connected to the pool and landscape by foldable windows, which creates a very bright entrance of light thanks to the large windows open onto the verandas, dining area and lounge.

The main villa design is centred around the wall which is located in the main living room are the main body structure and organic finished stair for the cave on the first floor, is clearly a private empty space that suggests silence and meditation or to passing religious moments, it is an architectural citation of typical Pre-Nuragic Sardinian cult spaces carved on the rocks, the domus de janas ( ‘’fairy houses’’). This design curve centre is to start to disrupt from the main living room at the wall.

The design philosophy we use as the “main magnetic curve” is shaped around this wall which has included in it the main structure and accessibility for the cave terrace to give the main design direction to create indoor and outdoor space distribution and division perfectly with the landscape. Exterior Shell which materialized traditional finishing reminds you such as “rock house”. The cave at the roof is inspired from local Sardinia´s rocks which have a void such as by natural occurring. Through a void, users are able to access the terrace floor for sunbathing or lounges sitting areas.

Thanks to its feature of being a roof which has pieces that are able to go down that enables you to walk on it. Users can enjoy the panoramic view day and night. The view of the surrounding can be seen from the roof terrace. The villa is nestled in a large and well-kept blooming garden, intelligently designed and conceived, and bordering the amazing seashore. The forest atmosphere gently embraces the house guaranteeing an innate sense of tranquillity, vivid colours and inebriating aromas.

The outdoor garden is designed such as a natural forest with natural stones and local plants. Relaxing generous outdoor spaces with lounges sitting areas or from the panoramic equipped roof surface. A five-bedroom and daily living areas re-generated exclusive sea-front villa built for the client to enjoy with their family and friends, the breezy dwelling celebrates its spectacular view from a grounded viewpoint blended into a sensitively landscaped, un-interrupted design garden that screens with a private dock and direct access to a white beach.

One of the bedrooms is actually a spa, an ideal place for those who love to relax, as it features a cosy sauna and a massage area. The entrance of the services people and all accessories function is positioned on the left side at -1 floor accessible directly by car, is also 30mq storage, rooms of services persons is located in this area on the opposite part of the main entrance.

Through the featured pool provides continuity and transition between the interiors and exterior with foldable curtain walls, that the user can open to give a sense of maximum openness in the living room. The organically shaped stunning swimming pool is surrounded by outdoor activities such as an outdoor kitchen with a big dining table, outdoor cinema, sunbath and multipurpose area.

Is the first pool of this kind and complexity with 5 different water depths, constructed using KUKA robotics milling, modelled by robots in a different place, transported in the site and composed using special steel structure and varnished with a resin named gelcoat. The villa also includes a basement staff quarter, dedicated to service staff, underground car parking, laundry, storage, sauna and cinema room. Source by Mask Architects.

  • Location: Northern Sardinia, Italy
  • Architect: Mask Architects
  • Lead Architect: Öznur Pınar ÇER, Danilo PETTA
  • Engineering: Arup, Erkan Sahin
  • Material: Steel Lattice / Grid Structure, Effix
  • Gross Built Area: 4.000 m2
  • Internal surface: 592,00 m2
  • Year: 2021
  • Images: Genc Design Studio by Derya Genc, Courtesy of Mask Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published.