De Oosterlingen by MVRDV

De Oosterlingen

MVRDV has revealed its design for De Oosterlingen, a block of seven sustainable residential buildings on Amsterdam’s Oostenburg Island. The project is prominently located at the entrance to the island, which is a formerly industrial area rapidly developing into a lively residential district. Designed for real estate developer Being, the buildings in the ‘barcode’ composition form a clear family, but each has its own character, with varying heights, roof shapes, and façades made of wood, glass, recycled brick, or biobased composite.

The project, which in total measures 13,950m2, will be home to owners and renters from various target groups. Amsterdam Oostenburg has a rich history. Since 2017, the neighbourhood has transformed into a lively city district in which the industrial history remains plainly visible, with monumental quay walls, warehouses, and cranes preserved as part of the neighbourhood. De Oosterlingen will be located at the entrance to the island, next to the neighbourhood square.

Real estate developer Being and the Amsterdam housing corporation Stadgenoot wanted a green, people-focused street that would form a striking entrance to the neighbourhood. MVRDV designed seven adjoining, each with its own identity, its own living style organised around a collective space and rooftop, and its own contribution to greening the city. At one end is “the greenhouse” and then, in order, are “the beekeeper”, “the lump”, “the garden”, “the house”, “the rock”, and “the birdhouse”.

Together, the seven buildings comprise a green lab, or green expo. The buildings are stepped, with terraces leading up from the lowest buildings to the tower at one end. The roofs of the lower buildings will be activated with gardens, an apple orchard, urban farming, or a rooftop forest. In addition to these “low-tech” solutions which help generate very low emissions, there are also numerous practical interventions to achieve a holistic sustainable vision.

Emulating the area’s historical warehouses, a number of these façades open up by means of folding shutters and canopies, as well as balconies and other features that appear as if they have also been created by “folding” the building’s skin. The folding, sliding and hinging create a lively palette of facades, each notably different from the others yet still related. In addition to their solar and thermal quality, the shutters, canopies, and sliding doors also offer privacy to residents – they can open and close the façade as they please.

The human dimension is a central consideration in the scheme; walking routes have been designed so that residents can easily meet each other, promoting a sense of community. The complex has both lively and calm zones to provide suitable spaces for everyone. The development will comprise 144 homes for a variety of renters and owners, with 1,000 m2 of space reserved in the plinths of the buildings for various facilities, including catering establishments, a shop for healthy food, a small private cinema for 12 people, and a social impact factory intended for companies involved in social entrepreneurship. Construction is expected to start in late 2022. Source and images Courtesy of MVRDV.

Leave a Reply

Your email address will not be published.