Drents Museum by Erick Van Egeraat

Erick van Egeraat
Founded by the King’s Commissioner of Drenthe in 1854 as a museum of antiquities the civic building was in dire need of a sensitive expansion project and van Egeraat’s creative vision with an underlying organisational concept was unanimously voted the winner by a jury and the client (the province of Drenthe).
Erick van Egeraat
The most important aspect of Erick van Egeraat’s design for the new entrance and extension of the Drents Museum in Assen, the Netherlands, is the consistent integration of the museum into the fabric of the city.
Erick van Egeraat
A balanced play of building, landscape and water creates a new identity for the extended museum, emphasising both the scenic character and the cultural-historic face of the city centre of Assen.
Erick van Egeraat
The new exhibition wing covers 2400 m2, all underground. organic green roof extends over the extension complex and seamlessly merges the building with existing parks and gardens, not only expanding the exhibition space within the Museum but furthering the open areas available to the local community.
Erick van Egeraat
Both internally and externally the new volume simplifies wayfinding throughout the Museum and links a new entranceway with the original space. The existing coach-house will serve as the Museum’s new main entrance.
Erick van Egeraat
Openings in the roof allow daylight to enter the exhibition spaces below. The existing coach-house will serve as the museum’s new main entrance.
Erick van Egeraat
Its historic facade will be left untouched, but the entire building will be lifted off the ground and onto a spectacular glass plinth. This coach-house has been raised a metre off the ground and supported by a glass plinth through which light will penetrate.
Erick van Egeraat
Similarly, slits within the green roof enable natural sunlight to flood the stark white exhibition areas within, illuminating the displays and reducing the energy demands of the institution.
Erick van Egeraat
At night, artificial light eminates from the volume, bathing the surrounding parklands in a soft glow and ‘transforming the coach-house into a beacon for the city and its inhabitants’.
Erick van Egeraat
The design by Erick van Egeraat won an international competition in 2007, the project was completed in 2011. In October 2012 the interior of Drents Museum received an award for ‘best interior’ at the Dutch Design Awards.
Erick van Egeraat
Erick van Egeraat
 
Erick van Egeraat
Erick van Egeraat 
Erick van Egeraat
Erick van Egeraat 
Location: Assen, Holland
Architect: Erick van Egeraat, Frank Huibers
Associates: Aude de Broissia, HarryKurzhals

Project team: Martha Gonzalez, Jeroen van Rijen, Michiel Verkroost
Contributors: Rudolph Eilander, Jurjen de Gans, Alvaro Gil Peña, Tobias Kogelnig, Igor Lusardi, Nils van Merrienboer, Cock Peterse, Marie Prunault, Aygul Shavalieva, David Spierings, Dimitri Suchin, Gerben Vos
Renderings: Viktor Fretyán, Peter Heavens, Jorne Jongsma

Structural Engineer: Ingenieursbureau Wassenaar 
Mechanical Services Engineer: Grontmij 
Electrical Services Engineer: Grontmij 
Light Consultant: Lichtpunt 
Area: 2,400 m2 
Year: 2011 
Client: Provincie Drenthe 

Leave a Reply

Your email address will not be published.