Louis Dreyfus Armateurs Headquarters by AZC

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

The building is part of a homogenous ensemble giving onto the Quai Gallieni that sits between Rue du Bac and Rue du Port-aux-Vins. The original building, some 4,300 sqm built in reinforced concrete with a column-and-beam structure, was designed over six levels: an 88-place underground car park, a ground floor, and four upper levels. The ground floor was triangular in plan, and the three intermediary levels T-shaped, formed by two approximately perpendicular bars.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

The fourth floor was restricted to a single bar, orientated north–south and opening onto a large terrace. Plant rooms housed technical equipment on the roof terrace above. The project brief was to restore the building and reorganise office spaces to meet the needs of the services and staff within the Louis Dreyfus Armateurs group. Redesigning and renovating workspaces in existing buildings can substantially minimise their environmental impact by upgrading their energy efficiency, use of technology and architecture.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

Close analysis of existing, possibly dilapidated buildings, study of their future use and their conversion rather than their destruction, form the premise of sustainable development. This renovation project demanded a technical approach, using efficient simulation tools: digital models and simulations of energy performance. An acceptable level of energy efficiency was achieved by means of a thoughtful, ‘made-to-measure’ approach in upgrading to contemporary standards. For this building, it was important to underline, via a new architecture, the value of recent heritage, and to provide sustainable solutions with regards to the organisation of workspace.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

Without either excluding or eradicating the original structure and morphology of the building, our project gave it a new image, ushering in modernity. The architectural intervention was based on three principles: Firstly, a reorganisation of the floorplates into fluid, efficient spaces bathed in natural light, around a vast atrium and an internal courtyard cut out of the overweight interior created by the original form of the building. Secondly, the provision of generous circulation spaces, visible and with good natural lighting, which promote accessibility and exchange within the building.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

Thirdly, the design of a new facade, which ensures an efficient thermal and acoustic envelope while maintaining transparency and impressive views over the exceptional surroundings. The original form of the building allowed us to reinvent its architecture. Its new image derives from restraint and simplicity, and from the consideration paid to the needs and desires of those who use it. Time was spent on identifying each of the main internal elements: principally the entrance hall, extended by the atrium and ramp, then the model room, office spaces and circulation, the cafeteria and spaces for relaxation, each of which we treated individually.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

The general principle is of workstations within open-plan spaces. The sinuous spaces express the organisation of Louis Dreyfus Armateurs’ various services as areas, aiming to spatially regroup the services, or at least to bring them closer together, to form functional, more efficient hubs. The design of these workspaces uses raised flooring and transparent partitions to provide a flexible spatial organisation that can be modified at minimum cost and with no loss of comfort.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

Two types of workstation are provided, open plan, and enclosed within a glazed office. Each desk is made of a standard worktop, or an enlarged worktop for studying plans of ships or marine maps, a computer, and a storage unit. The flexibility of the fit-out posed numerous technical implications in terms of acoustic insulation, air renewal, electrical equipment, efficient lighting and transparency. Shared support, meeting or assembly spaces have been provided on each floor, fitted with audiovisual and teleconference equipment and acoustically insulated.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

A boardroom and multi-purpose training room complete the brief. The atrium and the courtyard provide two necessary openings at the heart of the spaces, where natural light was lacking. The atrium houses a monumental ramp, a unifying element at the heart of the building that invites exploration and visual contact between the different levels. The height of the atrium renders the building’s layout readily comprehensible and brings the sky right into the heart of the building.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

The courtyard was born of the need to bring daylight into the heart of the entrance hall and as a mark of kindness to the residents of the ‘village anglais’ by stepping back on the two upper levels. The new facade is a reflection of the company’s maritime vocation. The object is to promote the identification of the company and to create an architectural landmark. Its design and that of the atrium and the courtyard ensure maximum transparency and natural light for the work and circulation spaces, which comprise the main elements of the building.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

The glazed double-skin facade, naturally ventilated, ensures the thermal and acoustic insulation necessary at this proximity to the busy Quai Gallieni. Between the two glazed surfaces, blinds with adjustable slats provide optimal solar protection. Openings enable cleaning from the inside. Finally, as its topography is characterised by an important difference in height, the widely visible roof of the building was designed like a fifth facade in order to conceal the technical equipment it houses. Source by AZC.

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

Location: Suresnes, France
Architects: AZC
Project Team: Elena Melzoba, Jeremias Lorch, Laurie Tiradas
Partners: Batiserf, Louis Choulet, Bureau Michel Forgue, VS-A
Client assistant: ARTELI
Client: Louis Dreyfus Armateurs
Budget: 12,5 M€
Area: 5074 m2
Year: 2015
Photographs: Sergio Grazia, Courtesy of AZC

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Photo © Sergio Grazia
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Site Plan
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Gronud Floor Plan
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Level 01 Floor Plan
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Level 02/03 Floor Plan
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Level 04 Floor Plan
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters
Section

1 Comment

  1. Thanks for taking the time to talk about this, I feel strongly about it and love studying more on this subject. If achievable, as you gain experience, would you mind updating your weblog with more info? It is very helpful for me.

Leave a Reply

Your email address will not be published.