Sotheby’s by Correia/Ragazzi Arquitectos

Sotheby’s
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

The new Sotheby’s Real Estate Headquarters at Carvoeiro, Algarve, is on an existent building characterized by both local and traditional construction technics as well as materials.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

In order to save and recuperate the building having in mind the new program, we have decided to conduct some internal demolitions as the building was not well preserved.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

Said demolitions, at a spatial configuration level, will allow to recover the building and make the necessary adjustments to the contemporary needs, mainly in terms of energy efficiency.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

The main façade had been transformed over the years therefore we have redesigned it according to what was believed to have been in the past. We have also introduced a cornice as it is tradition in most buildings of the region, similar to those existent in the area.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

On the ground level one finds the public access into a double height hall with a connecting stair as the main element, of sculpture character; it intends to give the space more fluidity in order to achieve greater sense of flow and space.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

On the upper floor, over the stair, we have proposed a skylight remembering the local constructions, as a way to achieve a higher height, sense of space and particular interest.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

On the terrace we have proposed a new volume finished with the same materials as the existent building and with the same height; here one can find a small kitchen with a particular spatial configuration given by its skylight.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

Both volumes, the existent and the new building, are openly different and take as architectonic options for its completion a sense of rehabilitation, maintenance and consolidation of existent walls and structure, being chosen, whenever possible, local and traditional technics and materials.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra

We believe that this way one can establish a coherent relation between the existent and the new construction.Source by Correia/Ragazzi Arquitectos.

Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
  • Location: Carvoeiro, Portugal
  • Architects: Correia/Ragazzi Arquitectos
  • Collaborators: Francisco Tavares Ascensão, Juliano Ribas Silva, Rita Breda
  • Structure and Foundation Engineering: Alcepi Engenharia
  • Hidraulic Engineering: Alcepi Engenharia
  • Technical Facilities Engineering:Lusoclima
  • Electrical Engineering: Acácio Cerqueira Gabinete De Projectos
  • Promotor: Sotheby’s Real Estate
  • Site Area: 150 m2
  • Constrution Area: 255 m2
  • Year: 2016
  • Photographs: Fg+Sg – Últimas Reportagens, Courtesy of Correia/Ragazzi Arquitectos
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
Sotheby’s
Photo © Fernando Guerra
Sotheby’s
Site Plan
Sotheby’s
Plans
Sotheby’s
Axonometry
Sotheby’s
Sections
Sotheby’s
Sections

Leave a Reply

Your email address will not be published.