CASCADE by FOCKETYN DEL RIO Studio + Scheibler & Villard

CASCADE

FDR Studio and Scheibler & Villard were invited to submit a competition proposal aimed at reactivating this site next to firms such as EM2N or Caruso St. John. The future project will include a new educational center for adults and public uses.

On the ground floor, the architects propose to convert and enlarge the central passageway in the middle of the building into a veritable hall for gastronomy, transforming it into a cultural amenity for the neighborhood all day around – from cappuccino to gin & tonic. Horizontally, public usage extends up to the building’s ends with a new, audienceoriented, and flexible program.

High-frequency uses are placed at the building’s extremities and function as points of attraction, further activating the location with restaurants and bars adjacent to an ample park. Reinforced concrete is used in public areas, which is colored green and polished. Existing and new woodwork and interior doors are painted in a similar tone, giving the public areas a distinct identity. In the basement, two large halls are freed up.

They are defined by a robust column grid and have direct access to a new exterior space north of the building. By lowering the ground accordingly, the area is expanded by one floor without the need for significant interventions to the building’s characteristics. In each corner of the basement, multifunctional rooms offer flexible uses. Together, the ground floor and basement form a world of vast and flexible spaces that offer the blueprint for a multilayered and vital world to develop within them for public uses.

The school premises begin on the first floor. A range of precise interventions results in a cascade of rooms for education, characterized with significantly heightened daylight through transparent partition walls and open access areas. As an open extension to the corridor, it forms a permeable and novel learning landscape that allows for multilayered spatial relationships.

Several multi-floor spaces transport the cascading sequences of rooms vertically, creating a multilayered world for learning. Overall, the proposal submitted by FOCKETYN DEL RIO Studio and Scheibler & Villard generates a considerable expansion of the public-oriented commercial areas and directly activates all outdoor spaces surrounding the barracks. It stands as another example of the thoughtful and sustainable approach to architecture. Source by FOCKETYN DEL RIO Studio + Scheibler & Villard.

  • Location: Zurich, Switzerland
  • Architect: Fockety del Rio Studio, Scheibler & Villard
  • Landscape: Neuland ArchitekturLandschaft GmbH
  • Construction Management: Rapp Architekten AG
  • Engineering: Schnetzer Puskas Ingenieure AG
  • MEP Engineer: Rapp Gebäudetechnik AG
  • Building Physics: GS Bauphysik & Akustik GmbH
  • Fire Safety: Gruner AG
  • Cultural: Jan Flachsmann
  • Client: Stadt Zürich, Hochbaudepratement
  • Status: 2019 Invited Competition
  • Images: Courtesy of FOCKETYN DEL RIO Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published.